ЗА НАС
ЗА НАС

„Ние превръщаме Вашия подарък в скъп емоционален спомен.“

Фирма "Зографов", основана през 1991 г. от Николай и Тициана Зографови, е семейна компания за дизайн и производство на изделия от благородни и цветни метали и екзотична дървесина. Изработваме ювелирни изделия по поръчка: съдове, семейни ценности, сувенирни реплики на предмети от антични съкровища, официални протоколни подаръци, аксесоари за пури и лули и др.

Технологията и ръчната изработка, която използваме, е близка до техниката на древните майстори, но обогатена със съвременни методи, за да се постигне качество и трайност.

Сред притежателите на наши изделия “Зографов” са Анджелина Джоли, Анатолий Карпов, Клаус Майне, Феликс Баумгартнер, Симеон Сакскобургготски, бивши и настоящи държавни глави като Албер II, Владимир Путин, Георги Първанов, Бронислав Коморовски, Нурсултан Назърбаев и Бил Клинтън, на когото президентът Петър Стоянов връчва изработената от нас награда на “Център за глобален диалог и сътрудничество” (CGDC) с форма на земното кълбо, по дизайн на Любомир Зографов.

 

 Нашата история

 

Николай и Тициана Зографови основават семейния бизнес „Зографов и сие“ през 1991 г., а след като завършва Художествената Академия през 2008 г. синът им Любомир също се включва.

Прадядото на Николай (и прапрадядо на Любомир) Божин-Еманоил Стимений Зограф е бил иконописец, живял предимно през XIX и починал през 20-те години на XX в. В рода се разказват истории за него и има защо: негови икони има у нас, в Македония, Гърция, дори и в „Свети Петър“ в сърцето на Рим. Интересът към фините изкуства прескача две поколения, но в един момент съвременните Зографови решават да се разровят по-активно и да потърсят негов портрет. Откриват единствения съществуващ и сега той е окачен в ателието им.

                                    

"Когато създадох фирмата преди 26 години, не съм си представял, че изделията, които изработваме, ще принадлежат на президенти, дипломати, артисти, известни личности от цял свят… Старал съм се винаги да пресъздавам елегантността и финеса на детайлите, да улавям желанието на клиента и да му поднасям мечтания предмет.

Особено чувство на гордост е да си част от многовековна фамилия и да знаеш, че прадядо ти е изографисвал базиликата „Свети Петър“ в Рим. Да усещаш артистичния дух на предците си, който се предава през поколенията и който притежаваме и днес. Щастлив съм, че успях да споделя уменията и знанията със сина ми, така както са го правили дедите ни. Неговата енергия и талант на художник издигнаха нашите творби като еталон на вкуса и класата.

Нашите клиенти знаят, че изделията с печата „Зографов и син“ са символ на неповторимост и стил.

И както е казал Пикасо: „Вдъхновението съществува, но трябва да те намери работещ”."

 

                                                                                                      Николай Зографов

Bill Clinton and Zografov - family company

A special moment for our family company ... Bill Clinton gets the prize award