• Начало »
  • Новини »
  • Невероятните открития в могила "Голяма Косматка" край Казанлък - гробницата на тракийския цар СЕВТ III

Невероятните открития в могила "Голяма Косматка" край Казанлък - гробницата на тракийския цар СЕВТ III

Невероятните открития в могила "Голяма Косматка" край Казанлък - гробницата на тракийския цар  СЕВТ III

 

 

„Предметите са уникални със своето изящество и възраст – V в. пр.н.е. Съдовете от злато, апликациите, венецът – това са изключителни неща. Намерените предмети нямат аналози. Някои от тях са непознати в досегашната история на тракийската археология“ казва техния откривател арх. д-р Георги Китов

 

Какво се крие в гробницата на Севт III

 

Откритието, което прави нашият голям археолог Георги Китов в могилата „Голяма Косматка“ е наистина невероятно.

 

 

Самата гробница е уникална, вратите към трите последователни камери са от гранит, украсата е с човешки изображения и пластични орнаменти. В последното помещение археологът и неговият екип намират разпръснати върху погребално ложе множество предмети от злато и сребро. Предполагат, че става въпрос за пищно царско погребение.

 

Златен венец с дъбови листа и жълъди, листенцата на които са откъснати и разпилени по пода

 

 

Венецът е възстановен в пълния си блясък. Състои се от два клона, извити във формата на кръг, към които са прикрепени 18 по-малки клончета. Разпръснатите листенца са 210 на брой, а жълъдите – 72. Вътрешният диаметър на венеца е 30 см. Предполага се, че е носен върху шлем, открит в същата могила.

 

Златен киликс – чаша за вино с две дръжки, издигащи се над съда, с тегло 350-400 гр

 

 

 

На дъното му са изковани фигурални орнаменти, а в средата е изобразена звездата на Вергина. Археолозите казват, че само владетелят имал право да пие вино от киликса. Съществува малък спор между учените относно името и предназначението на златния съд. Според някои това е чашата, от която ежедневно е пиел царят на одрисите Севт III и затова го наричат киликс. Според други това е канфар - съд, от който са пиели вино боговете. Каквото и да е името му, всички са единодушни, че е изключително красив.

 

Сребърна кана и фиала

 Те са били положени до златните предмети. Интересното при тях са надписите на старогръцки:  „този съд принадлежи на Севт и тежи ..."  Буквите са вдълбани в дръжката на каната и по долната част на устието на фиалата.

 

 

 

Бронзовата глава на Севт III. Това остава едно от най-невероятните открития в гробницата.

 

 

 

 „Тази бронзова глава вероятно е най-красивата, достигнала до нас от времето на гръцкия свят, с невероятно добре запазените очи от стъклена паста и алабастър, с мигли и вежди, изработени от фини медни пластинки“, пише вестник „Фигаро“

 

Учените сравняват образа на скулптурата със сечени по това време монети с изображение на цар Севт и стигат до извода, че този бронзов образ е на царя на одрисите. Допълнително доказателство е надписът „На Севт", открит върху шлема в преддверието. Всички са единодушни, че това е изключително произведение на изкуството, много добре запазено от древността до днес. Има много въпроси около тракийския владетел, на които може би само бъдещето ще отговори. Тази находка е без аналог в тракийската история.

 

 

В могилата „Голяма Косматка“ са намерени още много златни конски апликации, сребърна мида, позлатена отвътре, три амфори, начелник, златни украшения по меча и златни конски сбруи. Находките от злато са с общо тегло 4 кг.

 

 

 Къде се намира „Долината на тракийските царе“

 

Разположена е в Казанлъшката котловина. Археологът нарича местността по този начин, защото е наситена с изключително много надгробни могили и паметници на тракийската култура.  Съществуват над 1500 светилища, като само една част от тях са разкрити.

Според д-р Г. Китов гробниците в „Долината на тракийските царе“ са били своеобразни храмове, използвани столетия наред.

 

Могилата  „Голяма Косматка“ се намира на 1 км южно от град Шипка и на 12 км северно от Казанлък. Гробницата е построена в края на V – началото на IV в. пр.Хр. Състои се от 3 камери и до нея се стига по дълъг 13м коридор. Първото помещение е изградено от каменни блокове.

 

 

 

 

 От него се влиза във второто помещение, то е кръгло с масивен каменен купол. Вратата между двете помещения е от камък, върху който има изсечено изображение на Горгона Медуза.

 

 

 

Последната камера е впечатляваща. Тя е издълбана от един гранитен блок, тежащ 60 тона. Камъкът е  обработван с невероятно майсторство. В издълбаното  помещение е направено ритуално ложе. Предполага се, че е за одриския цар. Именно тук  д-р Г. Китов и неговият екип откриват безценните тракийски съкровища, които днес може да видите в музея в Казанлък.

 

Какво е известно за Севт III

 

Севт III е от династията на одриските царе, чийто основоположник е Терес - владетелят, който поставя началото на царуването и разширява одриските владения на юг към Егейско море и на север към Дунав. През 330г пр.н.е., Севт III поема властта и се превръща в последният голям владетел на Одриското царство – най-богатото царство на Балканския полуостров, заемало обширни територии в Югоизточна Тракия.

 

През 323 г пр. н.е. Севт III построява великолепен град и дворец – Севтополис, който става символ на властта му. Градът се развивал бързо и бил политически, икономически и културен център.

 

 

 

 Севтополис е открит при изграждането на язовир Копринка, проучен е основно, но за съжаление сега се намира под водата.

Одриското царство е било най-забележителното държавно обединение на траките. То е съществувало до 46г, когато римляните го завладяват.

 

 

Кой открива гробницата на Севт III

 

Една от най-интересните и богати тракийски гробници по българските земи – на одриския цар Севт III – е открита през есента на 2004 г от Георги Китов и неговия екип от ТЕМП.

 

 

Покойният вече археолог д-р Георги Китов допринася много за изучаването и популяризирането на тракийските артефакти, които открива на територията на България.

„След загубата на големия наш археолог д-р Георги Китов остана голяма празнина в нашата теренна археология. Той написа над 200 публикации по археология. Като се обърнем назад виждаме колко изключителни находки намери той. Едва ли има друг наш изследовател който да е направил толкова много за популяризацията на изкуството и културата по нашите земи в древността. Много негови находки биха били гордост за всеки музей по света. Благодарение на тях много нови райони на страната ни станаха международен туристически обект“ казва президентът Георги Първанов.

 

 Интересуваме ли се от историята, която земята ни пази

 

Интересно и забележително е колко много история и артефакти има на такава малка територия каквато е България. При всяка разкопка, археолозите намират късче от живота на нашите праотци. Ние сме народ с богато минало, а това е богатство. Всички тези открития направени от археолозите променят представите на учените за най-старите центрове на човешката цивилизация. Намерените исторически антики говорят, че на територията на България е процъфтявала цивилизация много преди елинската. Съществувала е култура, която е създавала високохудожествени ценности.

 

Когато ви се налага да правите протоколни подаръци или да търсите оригинален подарък за чужденец, възможно най-добрият избор са репликите на тракийски съкровища. Изящни, блестящи – те впечатляват с вида си, оставят незабравим спомен и популяризират страната ни по света. Разгледайте репликите от могила „Голяма Косматка“ и прочетете в какви случаи са подходящи за подарък.

 

Ние от Зографов и Син сме тук, за да направим избора на подарък лесно и приятно преживяване. Независимо дали търсите идеалния дар за близък човек или за корпоративно събитие, ние разполагаме с богато разнообразие от възможности, които ще впечатлят всякакъв вкус и предпочитания. Ако желаете, ще Ви консултираме и ще Ви помогнем да изберете най-подходящия подарък за Вашия случай.

прочети още

Можете ли да познаете кое е това нещо, което притежават Анджелина Джоли, шахматистът Анатолий Карпов, Клаус Майне от „Скорпиънс”, австрийският парашутист, който скочи от „ръба” на космоса Феликс Баумгартнер, Симеон Сакскобургготски, АлберII и президентите Георги Първанов, Бронислав Коморовски, Нурсултан Назърбаев, Бил Клинтън и Владимир Путин? това са ювелирните изделия на семейната фирма „Зографов и син” – луксозни подаръци, предимно от благородни материали, които разнасят славата на България във всички краища на света.

прочети още

Българската марка е нарицателно за изящни изделия с красота, стил и уникалност Сребърни чаши, съдове от екзотична дървесина, реплики на тракийски съкровища: повече от 30 години луксозните артикули с марката Зографов са най-добрият избор за подаръци, които впечатляват, вдъхновяват и говорят за красота, сила и майсторство.

прочети още

„Коя дървена чаша за уиски да избера? Имате с различна дървесина, цвят и метал – сребро или позлата. Какво бихте ми предложили?“ Предпочитанието на цветовете и дървесината....

прочети още

Чашите за уиски изработени от орехова дървесина имат наситен, тъмен цвят и гладка текстура, която се чувства удобно в ръката. Комбинацията от материали, топлата и естествена красота на ореховото дърво .....

прочети още

Чашите за уиски от череша имат топъл, привлекателен вид и често се използват за специални поводи. Комбинацията със златни или сребърни акценти, допълват естетиката на дървото. Екзотична, с подчертана ......

прочети още

Когато сме щастливи, предпочитаме ярки и светли цветове, може би бялата или синята чаша. Ако сме в настроение за размисъл, клоним към чашата от орехово дърво. Ако имаме успешен ден, червената или черната чаша ни привличат......

прочети още

Уникалният подарък е незабравим дар, той показва на получателя, че наистина мислите за него, че го разбирате и знаете какво има значение за него. Такъв дар отразява връзката ви. Това е обмислен подарък, който идва от сърце и носи радост. Начинът, по който дарявате е пряко свързан с личното Ви отношение към човека.

прочети още

През годините сме изписвали върху месингови табелки много поздравления, лични пожелания или само имена и дати. По-долу Ви показваме различни текстове-примери според повода. Това може да Ви улесни, когато съставяте Вашият текст.

прочети още

Ако желаете, ние можем да се погрижим за Вашите изделия. Обадете ни се и ще възстановим не само сребърния съд, но и ще нанесем допълнително златно покритие. Така, отново ще притежавате Вашата любима чаша или кана в първоначалния ѝ вид.

прочети още

В тази статия Ви разказваме какво символизират различните видове дървета, как се изработват съдовете от дърво и в какъв вид ги получавате от нашето ателие. Така ще Ви е по-лесно да изберете най-подходящите за Вас или за човека, на който искате да ги подарите.

прочети още

Според последните изследвания, направени от американските биолози и епидемиолози, среброто е в състояние да се справи с новите вируси и бактерии, за разлика от повечето известни антибиотици и антисептични средства. Затова не е странно, че сребърната вода се очертава да се превърне в антибактериално чудо.

прочети още

Когато искате да зарадвате свой близък, приятел или колега по случай празника му, направете нещо специално за него. Подарете му нещо оригинално, въздействащо, персонално, луксозно – нещо уникално. Благодарността, която ще видите в очите му, ще Ви направи щастливи.

прочети още

Ние от “Зографов и син” ви предлагаме луксозни подаръци, събрали дух, емоция и сантимент каквито, обещаваме ви, няма да намерите другаде! ИЗБЕРИ ЦЕНЕН ПОДАРЪК Какъв подарък да изберете за 50-та годишнина?

прочети още

Има две много реални причини, заради които трябва да се купуват делови подаръци, едната е да благодарите на някого за работата му през годината. Другата - да си гарантирате, че този човек ще продължи да мисли за вас

прочети още

Рогозенското съкровище е открито случайно през 1986г в с. Рогозен. Селото се намира в Северозападна България, близо до гр. Враца.

прочети още

Великденските обичаи са много почитани сред християните по цял свят. Единият от тях е свързан с яйцето. Не е известно от кога датира тази традиция. Някои казват, че яйцата са се боядисвали и раздавали още в Древен Египет, Персия, Рим, Китай и Гърция.

прочети още

Да създадеш неповторима емоция на най-близкия или да впечатлиш бизнес партньор, желанието да оставиш нещо за децата си, за децата им, дори за хората след стотици години, е незаменимо чувство и силна мотивация.

прочети още

Ако някога посетите музея във Враца, в трезора му ще откриете невероятна гледка: десетки малки съдове, поставени в специални камери, сякаш говорят и разказват своята история. Пищните им детайли искрят в тъмното и можем само да си представяме как са били изработвани от древните майстори.

прочети още

Когато търсите подарък за имен ден, изберете го така, че да отговаря на историята и образа на празнувания светец. Като стил и направа е добре да се насочите към ръчна изработка, дървен материал, благородно покритие. Ако човекът Ви е близък и имате финансова възможност, подберете предмет от масивно сребро, който ще донесе по-голяма емоционална стойност и ще остане във времето като истинско произведение на изкуството.

прочети още

Майсторските изработки на „Зографов и син“ от злато, сребро и екзотична дървесина се предават от поколения от Андреа Пунчева

прочети още

Когато преди 26 години Николай Зографов решава да се посвети на своето фино изкуство, той не предполага, че след години творенията му ще принадлежат на президенти, дипломати, аристократи, артисти и известни личности от цял свят. Талантливите му ръце извайват съвършени композиции от благородни метали и екзотична дървесина, превръщайки предметите в истински произведения на изкуството.

прочети още

Любомир Зографов пред Bulevard.bg - за наследствения занаят да изработваш подаръци за ценители, Светия граал като вдъхновение и умението да впечатлиш дори Бил Клинтън

прочети още

Тoва, което ни прави различни, е че ние създаваме положителни емоции с всеки наш продукт. Поднасяме радост, облечена в усмивка и добра дума.

прочети още