ИЗРАБОТКА


Всички артикули, произведени от фирма „ЗОГРАФОВ И СИН“, са ръчна изработка. Това ги превръща в уникати, защото няма две абсолютно еднакви изделия, дори от един и същ модел.

Заради ръчната изработка, особено при използване на дървесина, произведените по поръчка продукти могат да се различават в някои малки детайли (например шарката на дървесината) в сравнение със снимките от каталога.
Кратка информация относно изходните суровини и начина на изработка:

СРЕБРО

Използваното сребро е във вид на тънък лист, закупено от лицензиран производител, който издава валиден сертификат за проба 950.

По време на изработката сребърният лист се подлага на многократни температурни отвръщания и се изтегля ротационно върху стоманен калъп до придобиване на желаната форма.

Някои елементи (най-често декорацията) се изковават и/или гравират.

Готовото изделие се шлайфа (грубо заглаждане), полира (фино заглаждане) и финосва (най-фино полиране до блясък) до получаване на крайния продукт.


МЕД

Медта се обработва по подобен начин като среброто, като след шлайфане и полиране се посребрява (с чисто сребро 99.99%) и/или позлатява (злато 24К) в специализирана лаборатория. Това гарантира равномерно и качествено покритие.

Покритието на съдовете, които са посребрени и частично позлатени, се изработва на няколко етапа. С помощта на специални лакове първо се защитават местата, предвидени за позлатата, извършва се посребряването, след което се нанася и самото златно покритие. При тези предмети финалният етап е лакиране, за да се запази по-дълго време първоначалния блясък на покритието

ДЪРВО

В изработката на нашите продукти използваме различен вид суха екзотична дървесина, като: американски орех, махагон, венге, ниангон, абанос и други.

Дървото е жив материал, който „диша“ и се променя в зависимост от атмосферните условия. Това прави процеса на обработка по-дълъг и сложен. Дървесината се реже на малки летви и се оставя за известно време да се отпусне. След това се слепва на плочи и започва обработването ѝ до постигане на желаната форма и размери на необходимия дървен елемент.

Оформянето на окончателния вид става с байц в зависимост от цвета, който желае клиентът. След това следва грундиране и лакиране, за да не поема дървото влага.

Готовите дървени и метални елементи се сглобяват в избраното изделие.


СУВЕНИР-РЕПЛИКИ

Сувенир-репликите, които „ЗОГРАФОВ И СИН“ изработва, са съдове, наподобяващи истинските антични предмети. Те се изработват без да има пряк контакт с артефактите и са с различен размер в сравнение оригиналите.

При изработката използваме технология, близка до тази на древните майстори, но обогатена от нас с някои съвременни методи за постигане на отлично качество на крайния продукт и дълготраен ефект.

В съответствие с изискванията на българското законодателство, „ЗОГРАФОВ И СИН“ има сключени възмездни договори с всички музеи, чийто оригинали възпроизвежда.

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки