• Начало »
  • Новини »
  • От дървени чаши до изискано уиски: беседа за връзката между двата свята Част I

От дървени чаши до изискано уиски: беседа за връзката между двата свята Част I

 От дървени чаши до изискано уиски: беседа за  връзката между двата свята Част I
       
 
 
   

 

 
Дървена чаша за уиски от дъб

 

 

 

 

 

 

Преди известно време наш клиент ни попита: „Коя дървена чаша за уиски да избера? Имате с различна дървесина, цвят и метал – сребро или позлата. Какво бихте ми предложили?“ Отговорът зависи от много фактори: какво дърво Ви привлича, какъв цвят ще изберете в съответствие с обстановката, в която ще бъде чашата и още и още. Решихме да напишем статия, за да опишем нашето отношение към дървесината, използвана за изработването на всяка от чашите и предпочитания метал – сребро или позлата. Надяваме се, че ще помогнем да откриете своята перфектна чаша по най-лесния начин.

 

Да обхванем всички въпроси свързани с тази тема, се оказа трудна задача.

 

Тогава се роди идеята, да съберем колектива на приятелски разговор пред камината с ароматно уиски, приятна музика и да беседваме върху темата „Дървени чаши за уиски“, да коментираме всяка една поотделно и да определим нейните качества.

 

В тази статия ние предлагаме нашата версия, тя не е задължаваща и не ангажира с нищо никого, не искаме да внушаваме, изказваме своето мнение. Идеята е да споделим нашите усещания за тези съдове, които изработваме, защото ние им вдъхваме живот, те носят частица от нас и създават радостна емоция.

 

Срещата, която направихме, съвпадна с празника на Св. Патрик и за да не нарушаваме традицията, избрахме ирландско уиски. Настанихме се около кръглата маса, всеки беше взел любимата си чаша.

 

Преди да започнем разговора, „Шефът“ каза:

 

     - И без лични имена, трябва да спазваме регламента за защита на личните данни.

 

Е, щом трябва, ще се наричаме Първи, Втори, Трети, Четвърти, Пети и Шести. Но без значение с какви имена сме се кръстили, ние сме тези, които създаваме с ръцете си всички съдове показани в нашия сайт www.zografovart.com.

 

 

 

 

 

 

 

Време е да подхванем темата. Първият аргумент, който се развихри, беше кое прави по-голямо впечатление: дали допирът до чашата, досегът до нещо, което ти доставя удоволствие и го притежаваш или какво уиски ще сипеш в нея. Ние, жените, естествено защитавахме първата теза - да си сипеш в чаша, която ти харесва, която е направена специално за теб, а не една от многото стъклени, които имаш. Това усещане е много специално, то придава допълнително удоволствие от ритуала. Докато за мъжете какво уиски пиеш е от значение, да усетиш аромата, да видиш отблясъците на любимата ти напитка, това е което ги привлича. Все пак, всички се съгласихме с идеята на първия досег, на това че чашата е лично твоя, че тя е с послание за теб и е важно да бъде свързана с твоя ареал, с обстановката и нагласата ти в момента.

 

Трети се включи с интересен въпрос:

 

     - Когато притежаваш една такава чаша, от дъб или друга дървесина, какво очакваш от нея?

 

 

 

 

След кратък размисъл, в който всеки от нас си представи ситуацията започнахме да описваме картините, които виждахме в главите си.

 

Първи каза, че предпочита чашата от дъб и злато

 

 

 

 

и я свързва с опушено шотландско уиски със силен аромат, който се дължи на дългия процес на отлежаване в дъбови бъчви. Представя си хижа в гората, огън в камината, приятна компания и добро настроение. Естествена среда, която придава усещане за топлина, уют и природен комфорт.

 

     - Специалният ефект, който търсихме, а именно състареният вид на дървесината, придава на съда чувство за автентичност и простота в интериора. – допълни още той.

 

     - А какво ще кажеш за синята дъбова чаша със сребро? – попита Четвърти.

 

     - Е, ти имаш такава, по-добре ти кажи, харесва ли ти?

 

Четвърти пое дълбоко дъх и въздъхна:

 

     - Аз мечтаех да имам такава чаша от дълго време.

 

 

Чашата на снимката е син дъб с розово злато

 

Тя ме омайва, толкова е елегантна и изискана. Бях много развълнуван, когато ми я подарихте за празника. Особено силно се впечатлих от посланието, което сте гравирали върху дъното ѝ. Синият цвят и среброто са една божествена комбинация. Аз не мисля какво ще сипя в чашата, аз се впечатлявам от вида ѝ, от формата, от допира, онова усещане, което тя оставя върху ръката ми. Аз знам, че това е моята чаша и тя има специално място в дома ми. Чувството, че е направена специално за мен, ме изпълва със силна радост. Не по-малко бях впечатлен и от луксозната опаковка, черна кутия със златен печат на фирмата, поставена в същия вид луксозна торбичка.

 

 

 

 

     - Бих допълнил – вмъкна се в разговора Трети – свързвам я с по-екстравагантна обстановка, в един техно стил. Представям си яко парти и млади хора, които разговарят за високи технологии, слушат електронна и хаус музика и пият уиски с пикантен вкус, който е плътен и интензивен.

 

Отпивайки глътка от ирландското уиски, Втори попита:

 

     - А помните ли как ни дойде идеята за синия цвят?

 

     - О, да – отговори Първи – искахме да направим нещо различно, да предложим цветове на дървото, които не са в неговите естествени багри. Направихме зелена и синя чаша. Първоначално нашите клиенти се стреснаха, впоследствие надделя синята и тя им стана фаворит.

 

Обобщена информация:

 

Дъбът е традиционно дърво, използвано при производството на бъчви за уиски, така че не е изненада защо дъбовите чаши за уиски са така популярни за консумация на ароматната напитка. Състареният вид на дървото е специално търсен ефект, с който подчертаваме естествения материал. Дъбовата чаша за уиски създава приятна и уютна атмосфера. Когато я държите в ръка, се появява чувство на комфорт и спокойствие. Еднакво добре се комбинира и със среброто и с позлатата. Специален акцент в дъбовата серия е синята чаша за уиски. Наричат я „изкусителна“, защото пленява със своята изящност и финес. Тя е като екстравагантният човек, който привлича погледите на всички около себе си, център е на вниманието и не се страхува да изрази своята индивидуалност. Удоволствието да ѝ се наслаждаваш често води до незабравими преживявания.

 

 

 

 

 

Ако статията Ви е харесала и Ви е била полезна, прочетете следващата     Част 2.

 

Ние от Зографов и Син сме тук, за да направим избора на подарък лесно и приятно преживяване. Независимо дали търсите идеалния дар за близък човек или за корпоративно събитие, ние разполагаме с богато разнообразие от възможности, които ще впечатлят всякакъв вкус и предпочитания. Ако желаете, ще Ви консултираме и ще Ви помогнем да изберете най-подходящия подарък за Вашия случай.

прочети още

Можете ли да познаете кое е това нещо, което притежават Анджелина Джоли, шахматистът Анатолий Карпов, Клаус Майне от „Скорпиънс”, австрийският парашутист, който скочи от „ръба” на космоса Феликс Баумгартнер, Симеон Сакскобургготски, АлберII и президентите Георги Първанов, Бронислав Коморовски, Нурсултан Назърбаев, Бил Клинтън и Владимир Путин? това са ювелирните изделия на семейната фирма „Зографов и син” – луксозни подаръци, предимно от благородни материали, които разнасят славата на България във всички краища на света.

прочети още

Българската марка е нарицателно за изящни изделия с красота, стил и уникалност Сребърни чаши, съдове от екзотична дървесина, реплики на тракийски съкровища: повече от 30 години луксозните артикули с марката Зографов са най-добрият избор за подаръци, които впечатляват, вдъхновяват и говорят за красота, сила и майсторство.

прочети още

Чашите за уиски изработени от орехова дървесина имат наситен, тъмен цвят и гладка текстура, която се чувства удобно в ръката. Комбинацията от материали, топлата и естествена красота на ореховото дърво .....

прочети още

Чашите за уиски от череша имат топъл, привлекателен вид и често се използват за специални поводи. Комбинацията със златни или сребърни акценти, допълват естетиката на дървото. Екзотична, с подчертана ......

прочети още

Когато сме щастливи, предпочитаме ярки и светли цветове, може би бялата или синята чаша. Ако сме в настроение за размисъл, клоним към чашата от орехово дърво. Ако имаме успешен ден, червената или черната чаша ни привличат......

прочети още

Уникалният подарък е незабравим дар, той показва на получателя, че наистина мислите за него, че го разбирате и знаете какво има значение за него. Такъв дар отразява връзката ви. Това е обмислен подарък, който идва от сърце и носи радост. Начинът, по който дарявате е пряко свързан с личното Ви отношение към човека.

прочети още

През годините сме изписвали върху месингови табелки много поздравления, лични пожелания или само имена и дати. По-долу Ви показваме различни текстове-примери според повода. Това може да Ви улесни, когато съставяте Вашият текст.

прочети още

Ако желаете, ние можем да се погрижим за Вашите изделия. Обадете ни се и ще възстановим не само сребърния съд, но и ще нанесем допълнително златно покритие. Така, отново ще притежавате Вашата любима чаша или кана в първоначалния ѝ вид.

прочети още

В тази статия Ви разказваме какво символизират различните видове дървета, как се изработват съдовете от дърво и в какъв вид ги получавате от нашето ателие. Така ще Ви е по-лесно да изберете най-подходящите за Вас или за човека, на който искате да ги подарите.

прочети още

Според последните изследвания, направени от американските биолози и епидемиолози, среброто е в състояние да се справи с новите вируси и бактерии, за разлика от повечето известни антибиотици и антисептични средства. Затова не е странно, че сребърната вода се очертава да се превърне в антибактериално чудо.

прочети още

Когато искате да зарадвате свой близък, приятел или колега по случай празника му, направете нещо специално за него. Подарете му нещо оригинално, въздействащо, персонално, луксозно – нещо уникално. Благодарността, която ще видите в очите му, ще Ви направи щастливи.

прочети още

Ние от “Зографов и син” ви предлагаме луксозни подаръци, събрали дух, емоция и сантимент каквито, обещаваме ви, няма да намерите другаде! ИЗБЕРИ ЦЕНЕН ПОДАРЪК Какъв подарък да изберете за 50-та годишнина?

прочети още

Когато ви се налага да правите протоколни подаръци или да търсите оригинален подарък за чужденец, възможно най-добрият избор са репликите на тракийски съкровища

прочети още

Има две много реални причини, заради които трябва да се купуват делови подаръци, едната е да благодарите на някого за работата му през годината. Другата - да си гарантирате, че този човек ще продължи да мисли за вас

прочети още

Рогозенското съкровище е открито случайно през 1986г в с. Рогозен. Селото се намира в Северозападна България, близо до гр. Враца.

прочети още

Великденските обичаи са много почитани сред християните по цял свят. Единият от тях е свързан с яйцето. Не е известно от кога датира тази традиция. Някои казват, че яйцата са се боядисвали и раздавали още в Древен Египет, Персия, Рим, Китай и Гърция.

прочети още

Да създадеш неповторима емоция на най-близкия или да впечатлиш бизнес партньор, желанието да оставиш нещо за децата си, за децата им, дори за хората след стотици години, е незаменимо чувство и силна мотивация.

прочети още

Ако някога посетите музея във Враца, в трезора му ще откриете невероятна гледка: десетки малки съдове, поставени в специални камери, сякаш говорят и разказват своята история. Пищните им детайли искрят в тъмното и можем само да си представяме как са били изработвани от древните майстори.

прочети още

Когато търсите подарък за имен ден, изберете го така, че да отговаря на историята и образа на празнувания светец. Като стил и направа е добре да се насочите към ръчна изработка, дървен материал, благородно покритие. Ако човекът Ви е близък и имате финансова възможност, подберете предмет от масивно сребро, който ще донесе по-голяма емоционална стойност и ще остане във времето като истинско произведение на изкуството.

прочети още

Майсторските изработки на „Зографов и син“ от злато, сребро и екзотична дървесина се предават от поколения от Андреа Пунчева

прочети още

Когато преди 26 години Николай Зографов решава да се посвети на своето фино изкуство, той не предполага, че след години творенията му ще принадлежат на президенти, дипломати, аристократи, артисти и известни личности от цял свят. Талантливите му ръце извайват съвършени композиции от благородни метали и екзотична дървесина, превръщайки предметите в истински произведения на изкуството.

прочети още

Любомир Зографов пред Bulevard.bg - за наследствения занаят да изработваш подаръци за ценители, Светия граал като вдъхновение и умението да впечатлиш дори Бил Клинтън

прочети още

Тoва, което ни прави различни, е че ние създаваме положителни емоции с всеки наш продукт. Поднасяме радост, облечена в усмивка и добра дума.

прочети още