• Начало »
  • Новини »
  • Другите за нас. Статия в Webcafe. "Какво е да се състезаваш сам със себе си, за да пребъдеш във времето"

Другите за нас. Статия в Webcafe. "Какво е да се състезаваш сам със себе си, за да пребъдеш във времето"

Другите за нас. Статия в Webcafe. "Какво е да се състезаваш сам със себе си, за да пребъдеш във времето"

Преди да влезете в единственото по рода си в България ателие за луксозни продукти, дъхът ви спира от гледката към Витоша, величествено заметната с покривало от сняг.

 

А вече на топло вътре в ателието, където се създават уникалните ювелирни предмети по класическа технология, ви поразява друго: усещането за спокойствие и щастие в семейството, което ви посреща.

 

"Зографов и син" е семейна компания, която се състои от Николай Зографов, съпругата му Тициана, сина им Любомир и неговата съпруга Боряна. Цялото семейство има ентусиазирано и донякъде нетърпеливо излъчване, типично за хората, които се занимават точно с онова, което обичат, и на които изобщо не им и хрумва, че можеше да е по друг начин.

 

Общо с тях в ателието работят пет души, които проектират, създават, сертифицират и опаковат луксозни ювелирни съдове и предмети за подаръци и специални поводи, изработени от благородни метали и избрани видове дърво от цял свят.

 

Основите на семейния бизнес са положени през 1991 г. с желанието да създават премети, които са между кованата мед и бижутерията, разказва Николай, който е от стар занаятчийски род с корени в Гърция. Началото се оказва трудно и кризисно.

 

Днес компанията е добре позната сред българските почитатели на ръчно изработени предмети, както и сред протокола в държавната администрация, защото техните произведения са много подходящи подаръци за високи гости.

 

Мимоходом Любомир споменава, че с красиви съдове, създадени лично от тях, могат да се похвалят Владимир Путин, казахският президент Назарбаев, принцът на Монако, бившият американски президент Бил Клинтън, Вселенският патриарх, президентът Плевнелиев, митрополити от цялата страна, йордански шейх, чието име се пази в тайна – и, разбира се, семейството на бившия цар и премиер Симеон Сакскобурготски.

 

Клиентите са важни за имиджа на всяка компания, но Зографови не са от хората, които ще се хвалят само с тях. Истинската страст е в нещо друго - тя е в ДНК-то на всеки истински майстор.

 

Любомир го описва със свои думи:

"Всеки предмет излиза оттук с наш печат. След 100-200 години нашият знак ще продължава да е върху предмета. Името ни ще остане и в бъдещето, като на създатели на нещо уникално и неповторимо".

 

Именно този вид безсмъртие, което е над злободневното и преходното, обяснява страстта на истинския майстор.

 

Да създадеш неповторима емоция на най-близкия или да впечатлиш бизнес партньор, желанието да оставиш нещо за децата си, за децата им, дори за хората след стотици години, е незаменимо чувство и силна мотивация.

 

Сребърните и позлатени фиали, канички и чаши от Рогозенското съкровище, златната маска от Далакова могила, венецът, киликсът и каните от Голяма Косматка вдъхновяват семейството и те създават собствени реплики-сувенири.

 

"Зографов и син" имат сключени възмездни договори по закона за авторското право с музеите, където се съхраняват съкровищата, което им дава право да възпроизвеждат оригиналите творчески. "Ние не правим и копия - ние правим предмети, които се усещат като истински, но могат да се използват в бита", казват майсторите.

 

Оказва се, че броят на клиентите, които желаят да се докоснат до усещането, движило ръцете и умовете на древните тракийски ваятели, не е никак малък. Силен интерес към емоцията, с която са заредени тракийските съкровища, има и от чужбина.

 

"Случва се клиенти да научават за нас именно от печата, който оставяме на дъното на всеки съд. Пример за това е как един човек от Холандия директно поръча по интернет златни предмети - венец и киликс за златната сватба на своите родители (интересна история която обещават да разкажат другият път) - реплика на този от Голяма Косматка, който няма аналог в света", разказва Тициана.

 

Тя показва и изящни сребърни канички с позлатени елементи, които наподобяват тези от Рогозенското съкровище. "Нашите съдове се изработват от листов материал, по технология близка на древните майстори, която позволява предметите да се използват хилядолетия."

 

В зависимост от поръчката, фирмата може да изработва както съдове със сребърно покритие, така и от масивно сребро. Стойността на предмета се увеличава многократно, може да се използва стотици години, да послужи като инвестиция или дори да се използва с лечебна цел, тъй като среброто има доказано влияние в тази посока.

 

С благородните метали, особено с масивно сребро, се работи много трудно и продължително. Производството само на един съд може да отнеме от 4 до 15 дни, в зависимост от използвания материал и сложността на изработка.

 

И все пак при голяма поръчка, ателието може да произведе и 200 предмета за един месец – както наскоро се налага при създаването на комплекти по случай Европейското председателство на България. Тогава цехът затваря за всякакви други поръчки и семейният труд кипи от рано сутрин до късно вечер. Поръчката включва и ръчното производство на скъпите кутии с вложка, както и метални табели с ръчно изписано послание – жест-патент на Зографови лично към всеки клиент.

 

Накрая всеки предмет получава сертификат, а кутията се затваря с бандерол отвън.

 

Предвид използваните материали, уникалната изработка и цялостната уникалност на предметите, "Зографов и син" определено е бранд от луксозния сегмент. Любомир признава, че идват и клиенти, които единствено искат да отбележат чрез специален предмет някой особен случай в живота - сватба, кръщене или специален рожден ден.

 

Той уточнява, че независимо дали става дума за подаръци, които хората обичат да правят на себе си, на колеги, на близки, или за такива, които се даряват при официални случаи на специални високопоставени лица – предметите са спомен и емоция. „Нашите клиенти винаги изхождат от тази гледна точка. Защото това не са ежедневни премети, а дори и да са ежедневни, пак са за едно изключително ежедневие...“

 

Майстор Николай от своя страна желае хората да развиват повече отношение към ръчно изработените съдове и да са наясно, че в много случаи техният предмет от благороден метал би могъл да ги надживее. "Малко хора оценяват, че уникалната изработка и духът, който майсторът влага в нея, могат да бъдат в известен смисъл непреходни", казва той. "Чак когато остареят, хората се сещат, че животът е кратък, но техният предмет остава... И тогава започваме да пишем отдолу на сребърните чаши посвещения на сина или внука..."

 

На въпроса имат ли конкуренция в страната, Зографови отговарят почти в един глас: "В България нямаме".

 

С кого тогава се състезават? "Състезаваме се сами със себе си и надпреварата е всеки следващ предмет да бъде все по-красив и все по-майсторски изработен".

 

Статията написа: Ема Иванова за webcafe.bg

Ние от Зографов и Син сме тук, за да направим избора на подарък лесно и приятно преживяване. Независимо дали търсите идеалния дар за близък човек или за корпоративно събитие, ние разполагаме с богато разнообразие от възможности, които ще впечатлят всякакъв вкус и предпочитания. Ако желаете, ще Ви консултираме и ще Ви помогнем да изберете най-подходящия подарък за Вашия случай.

прочети още

Можете ли да познаете кое е това нещо, което притежават Анджелина Джоли, шахматистът Анатолий Карпов, Клаус Майне от „Скорпиънс”, австрийският парашутист, който скочи от „ръба” на космоса Феликс Баумгартнер, Симеон Сакскобургготски, АлберII и президентите Георги Първанов, Бронислав Коморовски, Нурсултан Назърбаев, Бил Клинтън и Владимир Путин? това са ювелирните изделия на семейната фирма „Зографов и син” – луксозни подаръци, предимно от благородни материали, които разнасят славата на България във всички краища на света.

прочети още

Българската марка е нарицателно за изящни изделия с красота, стил и уникалност Сребърни чаши, съдове от екзотична дървесина, реплики на тракийски съкровища: повече от 30 години луксозните артикули с марката Зографов са най-добрият избор за подаръци, които впечатляват, вдъхновяват и говорят за красота, сила и майсторство.

прочети още

„Коя дървена чаша за уиски да избера? Имате с различна дървесина, цвят и метал – сребро или позлата. Какво бихте ми предложили?“ Предпочитанието на цветовете и дървесината....

прочети още

Чашите за уиски изработени от орехова дървесина имат наситен, тъмен цвят и гладка текстура, която се чувства удобно в ръката. Комбинацията от материали, топлата и естествена красота на ореховото дърво .....

прочети още

Чашите за уиски от череша имат топъл, привлекателен вид и често се използват за специални поводи. Комбинацията със златни или сребърни акценти, допълват естетиката на дървото. Екзотична, с подчертана ......

прочети още

Когато сме щастливи, предпочитаме ярки и светли цветове, може би бялата или синята чаша. Ако сме в настроение за размисъл, клоним към чашата от орехово дърво. Ако имаме успешен ден, червената или черната чаша ни привличат......

прочети още

Уникалният подарък е незабравим дар, той показва на получателя, че наистина мислите за него, че го разбирате и знаете какво има значение за него. Такъв дар отразява връзката ви. Това е обмислен подарък, който идва от сърце и носи радост. Начинът, по който дарявате е пряко свързан с личното Ви отношение към човека.

прочети още

През годините сме изписвали върху месингови табелки много поздравления, лични пожелания или само имена и дати. По-долу Ви показваме различни текстове-примери според повода. Това може да Ви улесни, когато съставяте Вашият текст.

прочети още

Ако желаете, ние можем да се погрижим за Вашите изделия. Обадете ни се и ще възстановим не само сребърния съд, но и ще нанесем допълнително златно покритие. Така, отново ще притежавате Вашата любима чаша или кана в първоначалния ѝ вид.

прочети още

В тази статия Ви разказваме какво символизират различните видове дървета, как се изработват съдовете от дърво и в какъв вид ги получавате от нашето ателие. Така ще Ви е по-лесно да изберете най-подходящите за Вас или за човека, на който искате да ги подарите.

прочети още

Според последните изследвания, направени от американските биолози и епидемиолози, среброто е в състояние да се справи с новите вируси и бактерии, за разлика от повечето известни антибиотици и антисептични средства. Затова не е странно, че сребърната вода се очертава да се превърне в антибактериално чудо.

прочети още

Когато искате да зарадвате свой близък, приятел или колега по случай празника му, направете нещо специално за него. Подарете му нещо оригинално, въздействащо, персонално, луксозно – нещо уникално. Благодарността, която ще видите в очите му, ще Ви направи щастливи.

прочети още

Ние от “Зографов и син” ви предлагаме луксозни подаръци, събрали дух, емоция и сантимент каквито, обещаваме ви, няма да намерите другаде! ИЗБЕРИ ЦЕНЕН ПОДАРЪК Какъв подарък да изберете за 50-та годишнина?

прочети още

Когато ви се налага да правите протоколни подаръци или да търсите оригинален подарък за чужденец, възможно най-добрият избор са репликите на тракийски съкровища

прочети още

Има две много реални причини, заради които трябва да се купуват делови подаръци, едната е да благодарите на някого за работата му през годината. Другата - да си гарантирате, че този човек ще продължи да мисли за вас

прочети още

Рогозенското съкровище е открито случайно през 1986г в с. Рогозен. Селото се намира в Северозападна България, близо до гр. Враца.

прочети още

Великденските обичаи са много почитани сред християните по цял свят. Единият от тях е свързан с яйцето. Не е известно от кога датира тази традиция. Някои казват, че яйцата са се боядисвали и раздавали още в Древен Египет, Персия, Рим, Китай и Гърция.

прочети още

Ако някога посетите музея във Враца, в трезора му ще откриете невероятна гледка: десетки малки съдове, поставени в специални камери, сякаш говорят и разказват своята история. Пищните им детайли искрят в тъмното и можем само да си представяме как са били изработвани от древните майстори.

прочети още

Когато търсите подарък за имен ден, изберете го така, че да отговаря на историята и образа на празнувания светец. Като стил и направа е добре да се насочите към ръчна изработка, дървен материал, благородно покритие. Ако човекът Ви е близък и имате финансова възможност, подберете предмет от масивно сребро, който ще донесе по-голяма емоционална стойност и ще остане във времето като истинско произведение на изкуството.

прочети още

Майсторските изработки на „Зографов и син“ от злато, сребро и екзотична дървесина се предават от поколения от Андреа Пунчева

прочети още

Когато преди 26 години Николай Зографов решава да се посвети на своето фино изкуство, той не предполага, че след години творенията му ще принадлежат на президенти, дипломати, аристократи, артисти и известни личности от цял свят. Талантливите му ръце извайват съвършени композиции от благородни метали и екзотична дървесина, превръщайки предметите в истински произведения на изкуството.

прочети още

Любомир Зографов пред Bulevard.bg - за наследствения занаят да изработваш подаръци за ценители, Светия граал като вдъхновение и умението да впечатлиш дори Бил Клинтън

прочети още

Тoва, което ни прави различни, е че ние създаваме положителни емоции с всеки наш продукт. Поднасяме радост, облечена в усмивка и добра дума.

прочети още