Луковитско съкровище

Съкровището е открито случайно през 1953 г. в нива край Луковит. Съдържа сребърни съдове, 3 железни юзди и сребърни апликации към конски амуниции.

Изключителната ценност на Луковитското съкровище за учените се дължи на апликациите на конска амуниция.

Апликациите са с богата позлата. Изображенията върху тях са в реалистичен стил, повлиян от гръцкото класическо изкуство. Същевременно е запазен характерния обхват на тракийските майстори, при който животинските образи се разделят на отделни части, използвани като самостоятелни декоративни мотиви.

 Любопитно: Апликациите на Луковитското съкровище великолепно илюстрират т.нар. тракийски зверинен стил в изобразителното изкуство на съседните народи. Зверинният художествен стил е създаден от скитите (племената, които живеят в Северното Причерноморие – на север от тракийските земи). При него се използват стилизирани части от телата на животни в най-различни комбинации, които носят определено религиозно-магическо значение. Тракийските майстори развиват този стил, като в композициите добявят растителни орнаменти и стилизирани човешки образи и фигури, което многократно обогатява магическия език на изображенията.

Подреди по