Какво означава Великден

Какво означава Великден

Великден или Възкресение Христово е един от двата най-голями християнски празници. Тогава честваме възкресението на Иисус Христос, който според преданията изкупва греховете на цялото човечество, разпънат на кръста.

 

Възкресението означава надежда, а ние хората се нуждаем от надежда повече от всякога. Надеждата ни предпазва от отчаянието, от омразата, от лъжата. Великден е вярата че ще победи любовта, ще победи истината, ще победи живота над смъртта.  

 

„Нашата надежда трябва да бъде винаги по-голяма, отколкото са нашите проблеми” е казал Йоханес Рау бивш президент на ФРГ

 

 

Великденските обичаи са много почитани сред християните по цял свят. Единият от тях е свързан с яйцето. Не е извесно от кога датира тази традиция. Някои казват, че яйцата са се боядисвали и раздавали още в Древен Египет, Персия, Рим, Китай и Гърция. Други, че този обичай тръгва от еврейте, които имали традицията да даряват домакина с яйце. Но има и предания според които, когато Мария Магдалена отишла в Рим за да се срещне с римския император, тя му подарила яйце, което било обагрено в червено, символ на кръвта на Христос. Оттогава навлязъл обичаят християните да си подаряват боядисани в червено яйца на Великден.

 

Но каквито и да са легендите, посланието е,  че тези обичаи обединяват хората, правят ги по-добри, по-състрадателни и ги изпълват с надежда.

 

Тъй като Великден бележи края на Великите пости, трапезата е богато подредена с храна. По традиция трябва да присъстват боядисаните яйца, козунак, салата и агнешко.

 

 

По този повод, ние Ви предлагаме сребърен великденски комплект, който би подхождал чудесно на тържествената трапеза. Комплектът се състои от сребърна чашка за яйце, сребърна чинийка и сребърна лъжичка. Към тези съдове ние Ви подаряваме червено дървено яйце, символ на началото на нещо ново и хубаво.

 

Великденски комплект

 

 

А за любопитните, ето как се пада Великден през годините:

Великден 2019 година - е на 28 април

Великден 2020 година - е на 19 април

Великден 2021 година - е на 2 май

Великден 2022 година - е на 24 април

Великден 2023 година - е на 16 април

Великден 2024 година - е на 5 май

Когато ви се налага да правите протоколни подаръци или да търсите оригинален подарък за чужденец, възможно най-добрият избор са репликите на тракийски съкровища

прочети още

Има две много реални причини, заради които трябва да се купуват делови подаръци, едната е да благодарите на някого за работата му през годината. Другата - да си гарантирате, че този човек ще продължи да мисли за вас

прочети още

Според последните изследвания, направени от американските биолози и епидемиолози, среброто е в състояние да се справи с новите вируси и бактерии, за разлика от повечето известни антибиотици и антисептични средства. Затова не е странно, че сребърната вода се очертава да се превърне в антибактериално чудо.

прочети още

Рогозенското съкровище е открито случайно през 1986г в с. Рогозен. Селото се намира в Северозападна България, близо до гр. Враца.

прочети още

Да създадеш неповторима емоция на най-близкия или да впечатлиш бизнес партньор, желанието да оставиш нещо за децата си, за децата им, дори за хората след стотици години, е незаменимо чувство и силна мотивация.

прочети още

Ако някога посетите музея във Враца, в трезора му ще откриете невероятна гледка: десетки малки съдове, поставени в специални камери, сякаш говорят и разказват своята история. Пищните им детайли искрят в тъмното и можем само да си представяме как са били изработвани от древните майстори.

прочети още

Когато търсите подарък за имен ден, изберете го така, че да отговаря на историята и образа на празнувания светец. Като стил и направа е добре да се насочите към ръчна изработка, дървен материал, благородно покритие. Ако човекът Ви е близък и имате финансова възможност, подберете предмет от масивно сребро, който ще донесе по-голяма емоционална стойност и ще остане във времето като истинско произведение на изкуството.

прочети още

Ние от “Зографов и син” ви предлагаме луксозни подаръци, събрали дух, емоция и сантимент каквито, обещаваме ви, няма да намерите другаде! ИЗБЕРИ ЦЕНЕН ПОДАРЪК Какъв подарък да изберете за 50-та годишнина?

прочети още

Майсторските изработки на „Зографов и син“ от злато, сребро и екзотична дървесина се предават от поколения от Андреа Пунчева

прочети още

Знаете ли, че българските археолози наричат откритието на Рогозенското съкровище “Находката на века”. Една от причините е, че е най-голямото, намирано у нас, дори казват и в Европа.

прочети още

Когато преди 26 години Николай Зографов решава да се посвети на своето фино изкуство, той не предполага, че след години творенията му ще принадлежат на президенти, дипломати, аристократи, артисти и известни личности от цял свят. Талантливите му ръце извайват съвършени композиции от благородни метали и екзотична дървесина, превръщайки предметите в истински произведения на изкуството.

прочети още

Любомир Зографов пред Bulevard.bg - за наследствения занаят да изработваш подаръци за ценители, Светия граал като вдъхновение и умението да впечатлиш дори Бил Клинтън

прочети още

Тoва, което ни прави различни, е че ние създаваме положителни емоции с всеки наш продукт. Поднасяме радост, облечена в усмивка и добра дума.

прочети още
/div>