Как да се грижим за сребърните съдове

Как да се грижим за сребърните съдове

Когато Ви подарят сребърна чаша или кана, Вие я поставяте на специално място и я ползвате внимателно и с грижа. Искате да запазите завинаги външния ѝ вид все така блестящ, какъвто е бил в началото. Но, поувлечени от ежедневието и своите задължение, често я забравяте и първоначалният ѝ блясък постепенно започва да се губи. Среброто потъмнява, става на петна, по ръбчетата се наслагва мръсотия. Прекрасната Ви чаша, се  превръща в неугледен стар съд.

 

Какво да правите?

 

Върнете блясъка на своите сребърни съдове, като приложите тези 4 съвета.

 

Важно е да отбележим, че всеки сребърен съд закупен от нас е с чистота на пробата 950. Това означава, че вие притежавате сребро с много високи показатели, известно още като  Britannia standard=958/1000. В този си вид то има богата гама от полезни функции. Прочетете „Чудодейните свойства на среброто в борба срещу вирусите“ .

 

  1. Мийте съдовете след всяка употреба. Представете си как биха изглеждали кристалните Ви чаши, ако след употреба ги приберете немити. Същото важи и за сребърните съдове. Те трябва да се мият редовно.
  2. Мийте ги ръчно, не в миялна машина. Таблетките и праховете съдържат компоненти, които реагират със сребро. В резултат, сребърните предмети се покриват с тъмни петна и почистването е много трудно, почти невъзможно. Мийте сребърните съдове ръчно, под течаща вода с гъба и сапун. Не ползвайте агресивни препарати и не ги търкайте с абразив или остри предмети. Това ще нарани външния им вид.
  3. Подсушете ги с мека кърпа, за да не останат петна по тях.
  4. Почиствайте среброто веднъж седмично – това е задължително при редовна употреба на сребърните съдове. Пригответе си две кърпи. Едната може да е по-тънка и малка, другата е добре да бъде памучна или вълнена. Вземете препарат Starwax за сребро, продава се в Бриколаж, или друга подходяща паста.

 

 

Сложете от нея малко количество върху по-малката кърпа. Разнесете добре съдържанието върху чашата или предмета, който ще почиствате. Оставете за една минута да подейства и след това с вълнената кърпа интензивно търкайте върху повърхността, докато сместа изчезне. Измийте съда с топла вода и сапун и го подсушете. Ако се налага повторете операцията, до пълно изчистване на среброто. Веднага ще видите ефекта -  среброто започва да  блести.

 

Ако в момента нямате под ръка специален препарат за почистване на сребро, пробвайте с бабина рецепта – сода за хляб  или паста за зъби. Содата е с по-едра структура и може да матира изделието, докато пастата за зъби е по-щадяща. Начинът на почистване е аналогичен с горе описания. Методът дава сравнително добри резултати, но повърхността на съда става по-матова. Този вариант е подходящ за ежедневната чаша и канчето.

 

 

 

 

Защо трябва да са чисти Вашите сребърни съдове

 

При редовна употреба на съда, в който държите вода, вино или други течности, по стените му се отлагат минерали, захар и всякакви други вещества, които влизат в  състава  на напитките, които сипвате. Те полепват по вътрешната повърхност и не позволяват на сребърните йони, които се съдържат в благородния метал, да атакуват и унищожават вирусите и бактериите  и по този начин да Ви помагат в борбата с болестите. Известни са полезните свойства на среброто и неговите лечебни способности. Затова съдът трябва да се поддържа чист.

 

Препоръчваме редовно миене и почистване на сребърните съдове.

 

Небезизвестни са историите за стари, благородни родове, чиято посуда се е състояла предимно от сребро. Имали са специален ден в седмицата, в който прислугата изважда и почиства всички сребърни съдове. И това се е правило не само, за да им придадат красив вид, но и да  предпазват  членовете на фамилията от зарази и болести.

 

 

 

Повечето сребърни съдове, които изработваме, имат частично златно покритие. За съжаление, след две-три години то избледнява и накрая може да изчезне. Причината е, че  голямото количество материал, в случая среброто,  поглъща малкото количество – златото. Това е естествен процес и се  нарича  адхезия (срастване). Когато това се случи, ние можем да помогнем, като нанесем отново допълнително златно покритие на местата, където то е изчезнало.

 

 

 

И един последен  съвет.

 

Избърсвайте старателно сребърния съд, който смятате да подарите, ако преди това сте го пипали с ръце. По него не бива да остават петна от пръсти. Там, където сте докосвали съда, среброто ще потъмнее. Благородният материал, който е с висока проба чистота, взаимодейства с алкалните нива на човешката кожа и оставя тъмни петна. Затова, задължително, преди да върнете съда обратно в кутията, трябва да го избършете старателно, особено на местата където сте пипали с ръка.

 

Ако желаете, ние можем да се погрижим за Вашите изделия. Обадете ни се и ще възстановим  не само сребърния съд, но и ще нанесем допълнително златно покритие. Възнаграждението за услугата е по договаряне. Така, отново ще притежавате Вашата любима чаша или кана в първоначалния ѝ вид.

 

 

 

Ние от Зографов и Син сме тук, за да направим избора на подарък лесно и приятно преживяване. Независимо дали търсите идеалния дар за близък човек или за корпоративно събитие, ние разполагаме с богато разнообразие от възможности, които ще впечатлят всякакъв вкус и предпочитания. Ако желаете, ще Ви консултираме и ще Ви помогнем да изберете най-подходящия подарък за Вашия случай.

прочети още

Можете ли да познаете кое е това нещо, което притежават Анджелина Джоли, шахматистът Анатолий Карпов, Клаус Майне от „Скорпиънс”, австрийският парашутист, който скочи от „ръба” на космоса Феликс Баумгартнер, Симеон Сакскобургготски, АлберII и президентите Георги Първанов, Бронислав Коморовски, Нурсултан Назърбаев, Бил Клинтън и Владимир Путин? това са ювелирните изделия на семейната фирма „Зографов и син” – луксозни подаръци, предимно от благородни материали, които разнасят славата на България във всички краища на света.

прочети още

Българската марка е нарицателно за изящни изделия с красота, стил и уникалност Сребърни чаши, съдове от екзотична дървесина, реплики на тракийски съкровища: повече от 30 години луксозните артикули с марката Зографов са най-добрият избор за подаръци, които впечатляват, вдъхновяват и говорят за красота, сила и майсторство.

прочети още

„Коя дървена чаша за уиски да избера? Имате с различна дървесина, цвят и метал – сребро или позлата. Какво бихте ми предложили?“ Предпочитанието на цветовете и дървесината....

прочети още

Чашите за уиски изработени от орехова дървесина имат наситен, тъмен цвят и гладка текстура, която се чувства удобно в ръката. Комбинацията от материали, топлата и естествена красота на ореховото дърво .....

прочети още

Чашите за уиски от череша имат топъл, привлекателен вид и често се използват за специални поводи. Комбинацията със златни или сребърни акценти, допълват естетиката на дървото. Екзотична, с подчертана ......

прочети още

Когато сме щастливи, предпочитаме ярки и светли цветове, може би бялата или синята чаша. Ако сме в настроение за размисъл, клоним към чашата от орехово дърво. Ако имаме успешен ден, червената или черната чаша ни привличат......

прочети още

Уникалният подарък е незабравим дар, той показва на получателя, че наистина мислите за него, че го разбирате и знаете какво има значение за него. Такъв дар отразява връзката ви. Това е обмислен подарък, който идва от сърце и носи радост. Начинът, по който дарявате е пряко свързан с личното Ви отношение към човека.

прочети още

През годините сме изписвали върху месингови табелки много поздравления, лични пожелания или само имена и дати. По-долу Ви показваме различни текстове-примери според повода. Това може да Ви улесни, когато съставяте Вашият текст.

прочети още

В тази статия Ви разказваме какво символизират различните видове дървета, как се изработват съдовете от дърво и в какъв вид ги получавате от нашето ателие. Така ще Ви е по-лесно да изберете най-подходящите за Вас или за човека, на който искате да ги подарите.

прочети още

Според последните изследвания, направени от американските биолози и епидемиолози, среброто е в състояние да се справи с новите вируси и бактерии, за разлика от повечето известни антибиотици и антисептични средства. Затова не е странно, че сребърната вода се очертава да се превърне в антибактериално чудо.

прочети още

Когато искате да зарадвате свой близък, приятел или колега по случай празника му, направете нещо специално за него. Подарете му нещо оригинално, въздействащо, персонално, луксозно – нещо уникално. Благодарността, която ще видите в очите му, ще Ви направи щастливи.

прочети още

Ние от “Зографов и син” ви предлагаме луксозни подаръци, събрали дух, емоция и сантимент каквито, обещаваме ви, няма да намерите другаде! ИЗБЕРИ ЦЕНЕН ПОДАРЪК Какъв подарък да изберете за 50-та годишнина?

прочети още

Когато ви се налага да правите протоколни подаръци или да търсите оригинален подарък за чужденец, възможно най-добрият избор са репликите на тракийски съкровища

прочети още

Има две много реални причини, заради които трябва да се купуват делови подаръци, едната е да благодарите на някого за работата му през годината. Другата - да си гарантирате, че този човек ще продължи да мисли за вас

прочети още

Рогозенското съкровище е открито случайно през 1986г в с. Рогозен. Селото се намира в Северозападна България, близо до гр. Враца.

прочети още

Великденските обичаи са много почитани сред християните по цял свят. Единият от тях е свързан с яйцето. Не е известно от кога датира тази традиция. Някои казват, че яйцата са се боядисвали и раздавали още в Древен Египет, Персия, Рим, Китай и Гърция.

прочети още

Да създадеш неповторима емоция на най-близкия или да впечатлиш бизнес партньор, желанието да оставиш нещо за децата си, за децата им, дори за хората след стотици години, е незаменимо чувство и силна мотивация.

прочети още

Ако някога посетите музея във Враца, в трезора му ще откриете невероятна гледка: десетки малки съдове, поставени в специални камери, сякаш говорят и разказват своята история. Пищните им детайли искрят в тъмното и можем само да си представяме как са били изработвани от древните майстори.

прочети още

Когато търсите подарък за имен ден, изберете го така, че да отговаря на историята и образа на празнувания светец. Като стил и направа е добре да се насочите към ръчна изработка, дървен материал, благородно покритие. Ако човекът Ви е близък и имате финансова възможност, подберете предмет от масивно сребро, който ще донесе по-голяма емоционална стойност и ще остане във времето като истинско произведение на изкуството.

прочети още

Майсторските изработки на „Зографов и син“ от злато, сребро и екзотична дървесина се предават от поколения от Андреа Пунчева

прочети още

Когато преди 26 години Николай Зографов решава да се посвети на своето фино изкуство, той не предполага, че след години творенията му ще принадлежат на президенти, дипломати, аристократи, артисти и известни личности от цял свят. Талантливите му ръце извайват съвършени композиции от благородни метали и екзотична дървесина, превръщайки предметите в истински произведения на изкуството.

прочети още

Любомир Зографов пред Bulevard.bg - за наследствения занаят да изработваш подаръци за ценители, Светия граал като вдъхновение и умението да впечатлиш дори Бил Клинтън

прочети още

Тoва, което ни прави различни, е че ние създаваме положителни емоции с всеки наш продукт. Поднасяме радост, облечена в усмивка и добра дума.

прочети още