• Home »
  • Blog »
  • Луксът като емоция - Ювелирните произведения на “Зографов и Син”

Луксът като емоция - Ювелирните произведения на “Зографов и Син”

Луксът като емоция - Ювелирните произведения на “Зографов и Син” 

 

Когато преди 26 години Николай Зографов решава да се посвети на своето фино изкуство, той не предполага, че след години творенията му ще принадлежат на президенти, дипломати, аристократи, артисти и известни личности от цял свят. Талантливите му ръце извайват съвършени композиции от благородни метали и екзотична дървесина, превръщайки предметите в истински произведения на изкуството.

Самата фамилия Зографови има своята многовековна впечатляваща история. Прадядото на Николай, Божин-Еманоил Стимений Зограф, е участвал в изографисването на базиликата „Свети Петър" в Рим, а днес артистичният дух и семейните традиции продължават своя поход във времето, приобщавайки към работата съпругата му Тициана и синът Любомир.

Семейната компания „Зографов и син" е специализирана в проектиране и изработка на луксозни подаръци, сътворени с изключителна елегантност и финес към детайлите. Водени от желанието да подарят незабравимо усещане на своите клиенти, Зографови творят изящество в различни форми и за различни поводи. От ритуални бокали за вино, подходящи за сватба, кръщене и причастие, до великолепни съдове, прибори и чаши за ракия, уиски и шампанско, произведенията им следват благородната линия на своята мисия - да доставят наслада и да създават емоции.

Злато, сребро, мед и екзотична дървесина раждат тази вълнуваща хореография от прецизност, майсторство, автентичност и лукс. Тициана Зографова споделя, че комбинацията между живия материал - дървото и благородния метал, е най-трудна за изпълнение. Дървото диша постоянно, а металът не се променя. И е много трудно да се измисли такава технология, че двете да бъдат винаги заедно, да не се разделят, да не се получават дори фини пролуки по между им. Третирането на дървото се извършва по специална технология, доказала качествата си във времето. Синът ни Любомир обогати семейния бизнес с много нови идеи, модели, съвременно виждане, майсторлък и технологии"  

Любомир Зографов споделя, че през годините най-търсените им произведения се променят, но водещ винаги остава поводът за подарък. И готовността, заедно с клиента да обсъдят всеки детайл, който ще придаде уникалност на бъдещото произведение и ще достави удоволствие на своя получател. Стремим се да бъдем уникални и да предложим качество. За нас е важно завършеният продукт да създава положителна емоция. Затова всичко е съобразено с желанието на клиента, за да почувства, че това е предназначено и е създадено специално за него. Затова допринася и самата опаковка - подаръкът е придружен с фино метално послание, сертификат за автентичност, чифт ръкавици и указание как да се ползва. Всяка изработка носи оригиналния печат на „Зографов и син".

Говорейки за хората, които могат да оценят и да си позволят техните луксозни творения, Любомир споделя, че всички те са много различни. Сред най-верните им клиенти има пекари, политици, адвокати, брокери, високопоставени бизнесмени - хора с вкус, които ценят изкуството на ръчната изработка, качеството и лукса, и имат по-висок стандарт на живот. Онова, което прави впечатление напоследък е засиленият интерес на специалистите от ИТ сектора, които не само оценяват достойнствата на скъпите произведения, но и раздвижват античността с нови оригинални идеи. Обади ни се клиент, който имаше желание да му изработим сребърна кана - съвсем изчистена и минималистична.3аедно обсъдихме как си я представя и накрая простото канче с похлупак, познато на всички ни от едно време, се превърна в елегантна сребърна кана за вода. Така обикновено се раждат новите ни модели - с желанието и идеята на клиента", споделя Любомир Зографов.

В основата на този луксозен бранд тупти сърцето на изкуството, превърнало първичния майсторлък по изтегляне на благородните метали в съвършен акт. Всички произведения на „Зографов и син" са достатъчно изящни, за да бъдат поставени на почетно място в дома, но с удоволствие се ползват в ежедневието - технологията, по която са направени позволява това. Много от тях са създадени да задоволяват „вредни" навици - да отпивате от чаша от орехово дърво, докато златото предлага луксозно убежище на кехлибареното уиски, е не само приятно, но и красиво. Любителите на тютюна и пурите могат да открият достоен аксесоар за своята тънка наука, пъпна с ритуали.

Ювелирните произведения на Зографов и син отдавна са прекрачили границите на България, подарявайки частица от богатото ни културно наследство на света. Реплики на великолепните антични съдове от Рогозенското съкровище и тракийската могила „Голяма Косматка", днес са притежание на висши политически лидери, президенти, аристократични особи, дипломати, светила в науката и изкуството, актьори.

Специално за фондация „Център за глобален диалог и сътрудничество" на президента Петър Стоянов (1997-2002),Зографов и син" изработват призовете, връчени на американския президент Бил Клинтън, актрисата и посланик на Добра воля на ООН Анджелина Джоли и шампиона по шахмат Анатолий Карпов.

Извън протокола, ценните съкровища на Зографови намират своя нов дом далеч в Япония, Австралия, Филипините и САЩ. Антични, съвременни, патинирани или съвършени до блясък, те носят духа на автентичното изкуство и частица от душата на своя майстор - като подарък за вечността.

Статията е написана Събота на 28 Октомври 2017г. и е публикувана в Webstage.bg

Великденските обичаи са много почитани сред християните по цял свят. Единият от тях е свързан с яйцето. Не е известно от кога датира тази традиция. Някои казват, че яйцата са се боядисвали и раздавали още в Древен Египет, Персия, Рим, Китай и Гърция.

read more

To create a unique emotion for your nearest and dearest or to reward your business partner, the desire to leave something for your children, for their children, even for people in hundreds of years, is an irreplaceable feeling and a strong motivation.

read more

If you have the chance to visit the museum in Vratsa, you will come upon an incredible sight: dozens of small dishes, placed in special chambers, as if telling you their own story. Their splendid detail sparkles in the dark, and we can only marvel at how they were made by the ancient craftsmen

read more

Did you know that there are people who prefer their name days to their birthdays? Our name day symbolizes the energy that is encoded in our name. It is part of our individuality and, like the birthday, defines us in the world. Even if we regard this day as a celebration of many people with the same name, it is also an occasion to unite with them and experience a common emotion of the positive energy and good wishes we receive. When choosing a name day present, you need to bear in mind the following....

read more

We at 'Zografov & Son' offer you luxurious gifts, full of spirit, emotion and sentiment which, we promise you, cannot be found anywhere else! CHOOSE A PRECIOUS GIFT What gift to choose for a 50th birthday?

read more

Майсторските изработки на „Зографов и син“ от злато, сребро и екзотична дървесина се предават от поколения от Андреа Пунчева

read more

Знаете ли, че българските археолози наричат откритието на Рогозенското съкровище “Находката на века”. Една от причините е, че е най-голямото, намирано у нас, дори казват и в Европа.

read more

Любомир Зографов пред Bulevard.bg - за наследствения занаят да изработваш подаръци за ценители, Светия граал като вдъхновение и умението да впечатлиш дори Бил Клинтън

read more

Тoва, което ни прави различни, е че ние създаваме положителни емоции с всеки наш продукт. Поднасяме радост, облечена в усмивка и добра дума.

read more
/div>