Другите за нас. Статия в списание 8.

Другите за нас. Статия в списание 8.

Звездни Зографи

 

ПРОИЗВЕДЕНИЯТА НА „ЗОГРАФОВ И СИН“ СА ИЗКУСТВО, НА КОЕТО СЕ РАДВАШ ВСЕКИ ДЕН

 

Ганета Сагова, снимки­‑ Добрин Кашавелов, архив

https://spisanie8.bg/

 

Можете ли да познаете кое е това нещо, което притежават Анджелина Джоли, шахматистът Анатолий Карпов, Клаус Майне от „Скорпиънс”, австрийският парашутист, който скочи от „ръба” на космоса Феликс Баумгартнер, Симеон Сакскобургготски, АлберII и президентите Георги Първанов, Бронислав Коморовски, Нурсултан Назърбаев, Бил Клинтън и Владимир Путин? това са ювелирните изделия на семейната фирма „Зографов и син” – луксозни подаръци, предимно от благородни материали, които разнасят славата на България във всички краища на света.

 

 

„Кой е Зографа?”

 

 

     С този въпрос започва разговорът ни със скулптора Любомир Зографов и майка му с име на художник - Тициана Зографова, в прекрасното, чисто и подредено като аптека ателие на фирмата в София.

Любомир ми показва чернобяла снимка на стената на благ мъж, който се усмихва под рошав, незасукан мустак, сякаш за да ни каже да не приемаме живота прекалено сериозно, но да му се раздадем изцяло. Както той е направил.

 

 

 

Божин-Еманоил Стимений Зограф, прапрадядото на скулптора Любомир, е роден в далечната 1834 г. във вардарския град Енидже. Завършва иконография в Атина и цял живот изографисва черква след черква: във Вардар, Кукуш, Дойран, Нигрита, Струмица. Прославя се чак в Рим. „В църквата „Св. Петър” има негова икона”, казва с нескрита гордост внукът Любомир, а майка му ни показва друга негова икона, оцеляла в рода им въпреки повратностите на живота. А в онези времена те никак не са били малко.

 

 ЧЕРВЕНИТЕ БОТУШИ И БЪЛГАРСКИЯТ ЧАДЪР

 

     Веднъж Божин получил поръчка да изографиса светец с червени ботуши, разказва Тициана. Позачудил се малко, позачудил се, пък го направил. После рекъл: „Прости ми, Господи, че го на-рисувах с червени обувки, ама ми платиха добре...”

     И Бог му простил, защото Божин бил Божи човек. Дарил го с голяма челяд – 13 деца, които той изхранил и отгледал с четка и дарба. Тази същата дарба, която се е прехвърлила в гените на неговите пра- и праправнуци...

     Любомир Зографов например първо учи художествена керамика, а след това завършва магистратура в Приложния факултет на Националната художествена академия (специалност „Метал”). Там още в първи курс печели проект и прави Гълъба на мира от 350 автомата „Калашников”. Гълъбът може да се види в градината „Чайка” в столицата, пред Информационния център на Министерството на отбраната.

     Паметникът става много известен със смешна случка по време на откриването му. Платът, с който е завит, се закача на стърчащите автомати и английският посланик помага да го отвият с... българския си чадър, който носи, и непринудено изрича: „Българският чадър отново влезе в употреба”, а „Господари на ефира” само това и чакат. Но както би казал усмихнатият дядо Божин: „Лоша реклама няма”.

     В годините Любомир осъществява множество други творчески замисли: красиви и сложни декори за Софийската опера и балет, парапет в стил Гауди и друг от... чисто злато, патриаршеския жезъл. Прави безвъзмездно барелефа на големия археолог Георги Китов...

     Но най-голямата му гордост и радост са ювелирните съдове и другите изделия на семейната им фирма.

 

 

 

ЗАЩОТО ИМАТ ДУША!

 

     Разговорът ни върви леко и приятно като бели облаци в лятно синьо небе. Приседнала съм на хладно в офиса на работилницата на домакините на чаша уханно кафе и вече зная защо тази малка семейна фирма има такъв огромен успех навсякъде!

 

 

     Всяко тяхно изделие, което приковава погледа във витрините пред мен, е истинско произведение на изкуството, в което е вложена цялата душа на майстора, семейната топлина на няколко поколения, величието на траките, силата на корена български. А всеки, който е посетил това уютно местенце (най-вероятно по препоръка), е бил обгрижен със същото внимание, както и аз в момента. Посрещали са го топло, изслушвали са го, за да разберат какъв дух носи човекът, за когото ще правят дар, и са избирали най-подходящото за него. Онова, което ще топли сърцето му всеки път, когато посегне към подаръка. А после са запрятали ръкави и в съседната стая е ставало чудото. Среброто е оживявало. Изгледайте видеото от QR кода по-долу. Ще затаите дъх, сигурна съм.

 

ГОЛЯМ МАЙСТОРЛЪК ТРЯБВА

 

 

 

     „Зографов и син” работят предимно със сребро. То идва от КЦМ – Пловдив, на метални листове. Преди да се обработи, то се нагрява до червено, за да се „отвърне”, т.е. да омекне. „Работи се много внимателно, защото среброто е мек материал, но като се огъне няколко пъти, се втвърдява до степен, до която в един момент става крехко и може да се счупи”, обяснява ни Любомир.

     След това сребърният лист се поставя на калъп на изтеглячния струг и със стоманен палец, подобно на грънчарско колело, среброто се изтегля в желаната форма. Обработва се „на студено”, затова усилието е много голямо. „Но не е само до усилието и силата, голям майсторлък трябва”, признава Любомир Зографов. „Ако се натисне по-силно, среброто се къса и се връща за претопяване. Ако обаче работиш с мед, го изхвърляш.” След това тази форма се шлайфа, полира и се сглобява към останалите части, за да стане съд... „Технологията и ръчната изработка, която използваме, е близка до техниката на древните майстори, но е обогатена със съвременни методи, за да постигнем качество и трайност”, споделя Зографов-син.

 

 

     Независимо че е завършил „Метал” в художествената академия, Любомир Зографов учи занаята от баща си Николай. Той е и основателят на фирмата (1991г.) заедно със съпругата си Тициана. Преди това се е занимавал с филигранна и сребърна бижутерия и кована мед за държавната фирма „Народно творчество”.

     „Николай е със златни ръце. До каквото и да се докосне, то се получава. В училище беше най-добрият като математик и като инженер също е много добър”, казва Тициана Зографова, която е до него от училищната скамейка.

 

НИКОЛАЙ ЗОГРАФОВ: НЕ СЪМ СИ И ПРЕДСТАВЯЛ...

 

 

     „Когато създадох фирмата преди 26 години, не съм си представял, че изделията, които изработваме, ще принадлежат на президенти, дипломати, артисти, известни личности от цял свят… Старал съм се винаги да пресъздавам елегантността и финеса на детайлите, да улавям желанието на клиента и да му поднасям мечтания предмет. Особено чувство на гордост е да си част от много-вековна фамилия и да знаеш, че прадядо ти е изографисвал базиликата „Свети Петър” в Рим. Да усещаш творческия дух на предците си, който се предава през поколенията и който притежаваме и днес. Щастлив съм, че успях да споделя уменията и знанията си със сина ми, така както са го правили дедите ни. Неговият плам и неговата дарба на художник издигнаха нашите творби като образец на вкуса и класата.

     Нашите клиенти знаят, че изделията с печата „Зографов и син” са символ на неповторимост и стил. И както е казал Пикасо: „Вдъхновението съществува, но трябва да те намери работещ”.

 

 

     В семейната фирма от 2009г. се включва и съпругата на Любомир – Боряна Ангелова, сценограф, завършила НАТФИЗ „Кр.Сарафов”, приятел на Любо от ученическите години, и... двете им деца – на 8 и 12 г.

 

СТОТИЦИ УСМИХНАТИ ЛИЦА

 

 

     Днес „Зографов и син” изработват изделия от благородни и цветни метали и екзотична дървесина, ювелирни изделия по поръчка: съдове, семейни ценности, сувенирни реплики на предмети от антични съкровища, официални протоколни подаръци, приспособления за пури и лули и др. Нито едно от изделията няма да го намерите в търговската мрежа. „Там има всичко, но липсва личното отношение. Ние много държим на него, затова не работим с магазини. Тази връзка, която създаваме с хората, е незаменима. Тя ни зарежда”, обяснява Тициана Зографова и неволно поглежда към стената зад нея. Там са закачени стотици снимки на усмихнати хора, които държат в ръцете си техен подарък.

 

СРЕБЪРНА ЧАША ЗА ЗДРАВЕ

 

     Голяма част от предметите, които майсторите изработват, са по идеи на хората. Техен близък веднъж им казал: „Хайде, направете чаша за уиски за приятел, който много си пада по дърво”. Така се появява първата чаша за уиски от дърво и метал, която поставя началото на серия – в различни цветове, с различен дървен материал и размер.

 

 

 

     Чашата може да е със злато или сребро, а може да е само с позлата – зависи от възможностите на купувача. Когато съдовете са от чисто сребро (или злато)– като на царските фамилии навремето, – цената им е много по-висока, но водата или виното, което човек пие с тях, променя качествата си. Тъй като се отделят сребърни йони, те зареждат течността и поддържат човек в добро физическо благоразположение. „Ние пием само такава вода, тя е по-мека и вкусна. Децата ни също израснаха със сребърни съдове, затова нямаха колики и са много здрави”, споделя Любо и ни показва чаша от сребро за дете. Отпред се гравира буквата му.

     Неслучайно едно от най-продаваните изделия на фирмата е обикновена на пръв поглед сребърна чаша за всекидневна употреба. Любомир показва своята, използвана е от години. Чашата си има и капаче, за да не се излива водата, ако яздиш или я бутнеш на бюрото, без да искаш...

 

 

     Историите, които сем. Зографови могат да ни разкажат, са толкова много, че една статия със сигурност не стига. 

 

ДУХЪТ НЕ ГАСНЕ

 

     Тръгваме си от ателието окрилени, че живият български дух никога няма да угасне. Колкото по-студен става светът, колкото повече изкуственият интелект навлиза, колкото повече се опитват да ни роботизират нас, хората, толкова повече ние ще търсим човешкото, красотата, радостта от общуването и ще раздаваме щедро огъня в нас на другите – така, както зографите на XXI век го правят! „Зографов и Син“ ООД

 

Ние от Зографов и Син сме тук, за да направим избора на подарък лесно и приятно преживяване. Независимо дали търсите идеалния дар за близък човек или за корпоративно събитие, ние разполагаме с богато разнообразие от възможности, които ще впечатлят всякакъв вкус и предпочитания. Ако желаете, ще Ви консултираме и ще Ви помогнем да изберете най-подходящия подарък за Вашия случай.

прочети още

Българската марка е нарицателно за изящни изделия с красота, стил и уникалност Сребърни чаши, съдове от екзотична дървесина, реплики на тракийски съкровища: повече от 30 години луксозните артикули с марката Зографов са най-добрият избор за подаръци, които впечатляват, вдъхновяват и говорят за красота, сила и майсторство.

прочети още

„Коя дървена чаша за уиски да избера? Имате с различна дървесина, цвят и метал – сребро или позлата. Какво бихте ми предложили?“ Предпочитанието на цветовете и дървесината....

прочети още

Чашите за уиски изработени от орехова дървесина имат наситен, тъмен цвят и гладка текстура, която се чувства удобно в ръката. Комбинацията от материали, топлата и естествена красота на ореховото дърво .....

прочети още

Чашите за уиски от череша имат топъл, привлекателен вид и често се използват за специални поводи. Комбинацията със златни или сребърни акценти, допълват естетиката на дървото. Екзотична, с подчертана ......

прочети още

Когато сме щастливи, предпочитаме ярки и светли цветове, може би бялата или синята чаша. Ако сме в настроение за размисъл, клоним към чашата от орехово дърво. Ако имаме успешен ден, червената или черната чаша ни привличат......

прочети още

Уникалният подарък е незабравим дар, той показва на получателя, че наистина мислите за него, че го разбирате и знаете какво има значение за него. Такъв дар отразява връзката ви. Това е обмислен подарък, който идва от сърце и носи радост. Начинът, по който дарявате е пряко свързан с личното Ви отношение към човека.

прочети още

През годините сме изписвали върху месингови табелки много поздравления, лични пожелания или само имена и дати. По-долу Ви показваме различни текстове-примери според повода. Това може да Ви улесни, когато съставяте Вашият текст.

прочети още

Ако желаете, ние можем да се погрижим за Вашите изделия. Обадете ни се и ще възстановим не само сребърния съд, но и ще нанесем допълнително златно покритие. Така, отново ще притежавате Вашата любима чаша или кана в първоначалния ѝ вид.

прочети още

В тази статия Ви разказваме какво символизират различните видове дървета, как се изработват съдовете от дърво и в какъв вид ги получавате от нашето ателие. Така ще Ви е по-лесно да изберете най-подходящите за Вас или за човека, на който искате да ги подарите.

прочети още

Според последните изследвания, направени от американските биолози и епидемиолози, среброто е в състояние да се справи с новите вируси и бактерии, за разлика от повечето известни антибиотици и антисептични средства. Затова не е странно, че сребърната вода се очертава да се превърне в антибактериално чудо.

прочети още

Когато искате да зарадвате свой близък, приятел или колега по случай празника му, направете нещо специално за него. Подарете му нещо оригинално, въздействащо, персонално, луксозно – нещо уникално. Благодарността, която ще видите в очите му, ще Ви направи щастливи.

прочети още

Ние от “Зографов и син” ви предлагаме луксозни подаръци, събрали дух, емоция и сантимент каквито, обещаваме ви, няма да намерите другаде! ИЗБЕРИ ЦЕНЕН ПОДАРЪК Какъв подарък да изберете за 50-та годишнина?

прочети още

Когато ви се налага да правите протоколни подаръци или да търсите оригинален подарък за чужденец, възможно най-добрият избор са репликите на тракийски съкровища

прочети още

Има две много реални причини, заради които трябва да се купуват делови подаръци, едната е да благодарите на някого за работата му през годината. Другата - да си гарантирате, че този човек ще продължи да мисли за вас

прочети още

Рогозенското съкровище е открито случайно през 1986г в с. Рогозен. Селото се намира в Северозападна България, близо до гр. Враца.

прочети още

Великденските обичаи са много почитани сред християните по цял свят. Единият от тях е свързан с яйцето. Не е известно от кога датира тази традиция. Някои казват, че яйцата са се боядисвали и раздавали още в Древен Египет, Персия, Рим, Китай и Гърция.

прочети още

Да създадеш неповторима емоция на най-близкия или да впечатлиш бизнес партньор, желанието да оставиш нещо за децата си, за децата им, дори за хората след стотици години, е незаменимо чувство и силна мотивация.

прочети още

Ако някога посетите музея във Враца, в трезора му ще откриете невероятна гледка: десетки малки съдове, поставени в специални камери, сякаш говорят и разказват своята история. Пищните им детайли искрят в тъмното и можем само да си представяме как са били изработвани от древните майстори.

прочети още

Когато търсите подарък за имен ден, изберете го така, че да отговаря на историята и образа на празнувания светец. Като стил и направа е добре да се насочите към ръчна изработка, дървен материал, благородно покритие. Ако човекът Ви е близък и имате финансова възможност, подберете предмет от масивно сребро, който ще донесе по-голяма емоционална стойност и ще остане във времето като истинско произведение на изкуството.

прочети още

Майсторските изработки на „Зографов и син“ от злато, сребро и екзотична дървесина се предават от поколения от Андреа Пунчева

прочети още

Когато преди 26 години Николай Зографов решава да се посвети на своето фино изкуство, той не предполага, че след години творенията му ще принадлежат на президенти, дипломати, аристократи, артисти и известни личности от цял свят. Талантливите му ръце извайват съвършени композиции от благородни метали и екзотична дървесина, превръщайки предметите в истински произведения на изкуството.

прочети още

Любомир Зографов пред Bulevard.bg - за наследствения занаят да изработваш подаръци за ценители, Светия граал като вдъхновение и умението да впечатлиш дори Бил Клинтън

прочети още

Тoва, което ни прави различни, е че ние създаваме положителни емоции с всеки наш продукт. Поднасяме радост, облечена в усмивка и добра дума.

прочети още