Грижа и поддръжка

За да запазят Вашите изделия дълго време първоначалния си вид, трябва да се грижите за тях и да спазвате следните изисквания:

  1. Никога не мийте продуктите от благородни метали или благородна дървесина в съдомиялна машина!
  2. Не поставяйте изделията в микровълнова фурна!
  3. С времето сребърните съдове започват да тъмнеят, защото металът е много чист (проба 950) и взаимодейства с околната среда, като повърхността му се покрива с тънък окисен слой.

Ако забележите промяна в цвета и блясъка, можете да възвърнете оригиналния вид като интензивно разтърквате повърхността с мека памучна кърпа. Веднага ще откриете разлика между току-що почистеното място и останалата повърхност. В миналото хората са почиствали сребърните си прибори по този начин всяка седмица.

 

Съдовете, които не са от масивен благороден метал, а имат само сребърно и/или златно покритие, могат да се използват, но при честа употреба част от благородния слой се износва по-бързо и започва да прозира основният метал. Затова нашата препоръка е тези съдове да не се ползват за ежедневна употреба. Ако използвате тези съдове, задължително измивайте само на ръка без агресивни препарати и веднага подсушете с мека кърпа като леко попивате без да търкате интензивно.

Изделията, които са изработени от комбинация на дърво и метал, изискват по-специални грижи. Те могат да се мият на течаща вода, но без да се киснат. Веднага след измиването подсушете ръчно. Не сушете принудително, например – със сешоар, върху отоплителен уред или пряко изложени на слънце. Дървото е жив материал, който се свива при нагряване или поставяне в много суха среда, а при накисване или излагане на наситена влага, то се раздува. Резултатът от поставяне на изделията в такива екстремни за тях условия може да бъде напукване на дървесината или поява на хлабина в местата на съединяване с металните елементи.