• Начало »
  • Новини »
  • Защо Рогозенското съкровище предизвиква толкова голям интерес?

Защо Рогозенското съкровище предизвиква толкова голям интерес?

Но защо ние избрахме Рогозенското съкровище?

Ако някога посетите музея във Враца, в трезора му ще откриете невероятна гледка: десетките малки съдове, поставени в специални камери, сякаш говорят и  разказват своята история. Пищните им детайли искрят в тъмното и можем само да си представим как са били изработени от древните майстори. Бяхме омагьосани от разнообразието на фризове и форми, от дръжките, изрисувани прецизно с калем, от релефните украси с митологични сюжети (Великата богиня, подвизите на Херакъл), от изображенията на животни и цветя.  Тогава дойде идеята да възродим тяхната история, да популяризираме миналото, да се докоснем до сложността на изработката.

Избрахме няколко съда, които да пресъздадем, и вложихме много усилия в проучването на формите и фризовете им. Тъй като оригиналните кани са много малки (те са само 11 см високи), ние решихме да ги направим по-големи, за да могат да се използват. Така всички предмети от Рогозенското съкровище, които ние изработваме, освен удоволствието от естетическия им вид, са и приложими в ежедневието, особено тези, изработени от масивно сребро. Ние не изработваме съдовете художествено състарени, а напротив – правим ги прецизни и съвършени, точно както си представяме, че са правени някога: съкровище, достойно да бъде поднесено на тракийски владетел.

Използваме  технология максимално близка до тази на древните майстори – с голяма прецизност се изковават флоралните мотиви. Неоценимата историческа стойност на съдовете се дължи именно на тяхната украсата – флорални мотиви, фантастични и реалистични животни, култови и религиозни сцени.

Ако дойдете в нашето ателие, ще можете да ги разгледате и да се докоснете до атмосферата, в която се създава съкровището, а ако ви е интересно, ще може да видите технологията и инструментите, с които се изработват, да надникнете в  кухнята на майсторите и техните тайни.

Не са малко притежателите на тези наши уникални съдове, щастливи, че могат да пренесат частица от емоцията на траките в днешния забързан свят. Предмет, който да напомня за майсторството на хората, живели по нашите земи. Изработени от сребро, тези предмети остават като завет за поколения напред. На всеки сребърен съд, излязъл изпод ръцете на майсторите от Зографов и син, Вие може да откриете печати, доказващи тяхната автентичност.  Всеки може да научи подробности за историята на съкровището в сертификата, който е неразделна част от изделието и е поставен в луксозна кутия заедно с подаръка, готов да бъде поднесен, за да изпълни своята най-важна мисия, а именно – да радва.

Тези, които не могат да ни посетят, имат възможността да разгледат цялото богатство от съкровища на сайта на семейната ни компания ТУК.

Ако имате въпроси, не се колебайте да ги зададете, по телефона или на имейла, изписани по–долу. За нас ще бъде удоволствие да дадем повече информация за всеки продукт.

Да създадеш неповторима емоция на най-близкия или да впечатлиш бизнес партньор, желанието да оставиш нещо за децата си, за децата им, дори за хората след стотици години, е незаменимо чувство и силна мотивация.

прочети още

Ако някога посетите музея във Враца, в трезора му ще откриете невероятна гледка: десетки малки съдове, поставени в специални камери, сякаш говорят и разказват своята история. Пищните им детайли искрят в тъмното и можем само да си представяме как са били изработвани от древните майстори.

прочети още

Знаете ли, че има хора, които обичат повече имените, отколкото рождените си дни? Именият ден символизира онова, което е заложено като енергия в името ни. То е важна част от цялата ни същност и, подобно на рождения ден, е нашият отличителен белег пред света. Дори да разглеждаме имения ден като празник на много хора със същото име, това е и повод да се обединим с тях и да изпитаме обща емоция от енергията и пожеланията, които получаваме. Когато избирате подарък за имен ден, съобразете няколко неща.......

прочети още

Ние от “Зографов и син” ви предлагаме луксозни подаръци, събрали дух, емоция и сантимент каквито, обещаваме ви, няма да намерите другаде! ИЗБЕРИ ЦЕНЕН ПОДАРЪК Какъв подарък да изберете за 50-та годишнина?

прочети още

Майсторските изработки на „Зографов и син“ от злато, сребро и екзотична дървесина се предават от поколения от Андреа Пунчева

прочети още

Когато преди 26 години Николай Зографов решава да се посвети на своето фино изкуство, той не предполага, че след години творенията му ще принадлежат на президенти, дипломати, аристократи, артисти и известни личности от цял свят. Талантливите му ръце извайват съвършени композиции от благородни метали и екзотична дървесина, превръщайки предметите в истински произведения на изкуството.

прочети още

Любомир Зографов пред Bulevard.bg - за наследствения занаят да изработваш подаръци за ценители, Светия граал като вдъхновение и умението да впечатлиш дори Бил Клинтън

прочети още

Тoва, което ни прави различни, е че ние създаваме положителни емоции с всеки наш продукт. Поднасяме радост, облечена в усмивка и добра дума.

прочети още
/div>