• Начало »
  • Новини »
  • Луксът като емоция - Ювелирните произведения на “Зографов и Син”

Луксът като емоция - Ювелирните произведения на “Зографов и Син”

Луксът като емоция - Ювелирните произведения на “Зографов и Син” 

 

Когато преди 26 години Николай Зографов решава да се посвети на своето фино изкуство, той не предполага, че след години творенията му ще принадлежат на президенти, дипломати, аристократи, артисти и известни личности от цял свят. Талантливите му ръце извайват съвършени композиции от благородни метали и екзотична дървесина, превръщайки предметите в истински произведения на изкуството.

Самата фамилия Зографови има своята многовековна впечатляваща история. Прадядото на Николай, Божин-Еманоил Стимений Зограф, е участвал в изографисването на базиликата „Свети Петър" в Рим, а днес артистичният дух и семейните традиции продължават своя поход във времето, приобщавайки към работата съпругата му Тициана и синът Любомир.

Семейната компания „Зографов и син" е специализирана в проектиране и изработка на луксозни подаръци, сътворени с изключителна елегантност и финес към детайлите. Водени от желанието да подарят незабравимо усещане на своите клиенти, Зографови творят изящество в различни форми и за различни поводи. От ритуални бокали за вино, подходящи за сватба, кръщене и причастие, до великолепни съдове, прибори и чаши за ракия, уиски и шампанско, произведенията им следват благородната линия на своята мисия - да доставят наслада и да създават емоции.

Злато, сребро, мед и екзотична дървесина раждат тази вълнуваща хореография от прецизност, майсторство, автентичност и лукс. Тициана Зографова споделя, че комбинацията между живия материал - дървото и благородния метал, е най-трудна за изпълнение. Дървото диша постоянно, а металът не се променя. И е много трудно да се измисли такава технология, че двете да бъдат винаги заедно, да не се разделят, да не се получават дори фини пролуки по между им. Третирането на дървото се извършва по специална технология, доказала качествата си във времето. Синът ни Любомир обогати семейния бизнес с много нови идеи, модели, съвременно виждане, майсторлък и технологии"  

Любомир Зографов споделя, че през годините най-търсените им произведения се променят, но водещ винаги остава поводът за подарък. И готовността, заедно с клиента да обсъдят всеки детайл, който ще придаде уникалност на бъдещото произведение и ще достави удоволствие на своя получател. Стремим се да бъдем уникални и да предложим качество. За нас е важно завършеният продукт да създава положителна емоция. Затова всичко е съобразено с желанието на клиента, за да почувства, че това е предназначено и е създадено специално за него. Затова допринася и самата опаковка - подаръкът е придружен с фино метално послание, сертификат за автентичност, чифт ръкавици и указание как да се ползва. Всяка изработка носи оригиналния печат на „Зографов и син".

Говорейки за хората, които могат да оценят и да си позволят техните луксозни творения, Любомир споделя, че всички те са много различни. Сред най-верните им клиенти има пекари, политици, адвокати, брокери, високопоставени бизнесмени - хора с вкус, които ценят изкуството на ръчната изработка, качеството и лукса, и имат по-висок стандарт на живот. Онова, което прави впечатление напоследък е засиленият интерес на специалистите от ИТ сектора, които не само оценяват достойнствата на скъпите произведения, но и раздвижват античността с нови оригинални идеи. Обади ни се клиент, който имаше желание да му изработим сребърна кана - съвсем изчистена и минималистична.3аедно обсъдихме как си я представя и накрая простото канче с похлупак, познато на всички ни от едно време, се превърна в елегантна сребърна кана за вода. Така обикновено се раждат новите ни модели - с желанието и идеята на клиента", споделя Любомир Зографов.

В основата на този луксозен бранд тупти сърцето на изкуството, превърнало първичния майсторлък по изтегляне на благородните метали в съвършен акт. Всички произведения на „Зографов и син" са достатъчно изящни, за да бъдат поставени на почетно място в дома, но с удоволствие се ползват в ежедневието - технологията, по която са направени позволява това. Много от тях са създадени да задоволяват „вредни" навици - да отпивате от чаша от орехово дърво, докато златото предлага луксозно убежище на кехлибареното уиски, е не само приятно, но и красиво. Любителите на тютюна и пурите могат да открият достоен аксесоар за своята тънка наука, пъпна с ритуали.

Ювелирните произведения на Зографов и син отдавна са прекрачили границите на България, подарявайки частица от богатото ни културно наследство на света. Реплики на великолепните антични съдове от Рогозенското съкровище и тракийската могила „Голяма Косматка", днес са притежание на висши политически лидери, президенти, аристократични особи, дипломати, светила в науката и изкуството, актьори.

Специално за фондация „Център за глобален диалог и сътрудничество" на президента Петър Стоянов (1997-2002),Зографов и син" изработват призовете, връчени на американския президент Бил Клинтън, актрисата и посланик на Добра воля на ООН Анджелина Джоли и шампиона по шахмат Анатолий Карпов.

Извън протокола, ценните съкровища на Зографови намират своя нов дом далеч в Япония, Австралия, Филипините и САЩ. Антични, съвременни, патинирани или съвършени до блясък, те носят духа на автентичното изкуство и частица от душата на своя майстор - като подарък за вечността.

Статията е написана Събота на 28 Октомври 2017г. и е публикувана в Webstage.bg

Да създадеш неповторима емоция на най-близкия или да впечатлиш бизнес партньор, желанието да оставиш нещо за децата си, за децата им, дори за хората след стотици години, е незаменимо чувство и силна мотивация.

прочети още

Ако някога посетите музея във Враца, в трезора му ще откриете невероятна гледка: десетки малки съдове, поставени в специални камери, сякаш говорят и разказват своята история. Пищните им детайли искрят в тъмното и можем само да си представяме как са били изработвани от древните майстори.

прочети още

Знаете ли, че има хора, които обичат повече имените, отколкото рождените си дни? Именият ден символизира онова, което е заложено като енергия в името ни. То е важна част от цялата ни същност и, подобно на рождения ден, е нашият отличителен белег пред света. Дори да разглеждаме имения ден като празник на много хора със същото име, това е и повод да се обединим с тях и да изпитаме обща емоция от енергията и пожеланията, които получаваме. Когато избирате подарък за имен ден, съобразете няколко неща.......

прочети още

Ние от “Зографов и син” ви предлагаме луксозни подаръци, събрали дух, емоция и сантимент каквито, обещаваме ви, няма да намерите другаде! ИЗБЕРИ ЦЕНЕН ПОДАРЪК Какъв подарък да изберете за 50-та годишнина?

прочети още

Майсторските изработки на „Зографов и син“ от злато, сребро и екзотична дървесина се предават от поколения от Андреа Пунчева

прочети още

Знаете ли, че българските археолози наричат откритието на Рогозенското съкровище “Находката на века”. Една от причините е, че е най-голямото, намирано у нас, дори казват и в Европа.

прочети още

Любомир Зографов пред Bulevard.bg - за наследствения занаят да изработваш подаръци за ценители, Светия граал като вдъхновение и умението да впечатлиш дори Бил Клинтън

прочети още

Тoва, което ни прави различни, е че ние създаваме положителни емоции с всеки наш продукт. Поднасяме радост, облечена в усмивка и добра дума.

прочети още
/div>