Другите за нас. Статия в PREMIUM Lifestyle

Другите за нас. Статия в PREMIUM Lifestyle

 

 

 

 

Какво свързва безобразно смелия Феликс Баумгартнер (който скочи от ръба на Космоса, ако си спомняте), шахматния гений Анатолий Карпов, Бил Клинтън, Владимир Путин,  гореспоменатата Анджелина Джоли и дори базиликата „Свети Петър“ във Ватикана?

 

Семейство български майстори на изящни сребърни и златни изделия.

 

Фактът е странен, но и страхотен повод за национална гордост. Което обаче е по-странно, повечето българи не знаят отговора на горния въпрос. Нека ви ги представя лично. Така, както ги видях в студиото им сред планините около София.

 

Николай и Тициана Зографови основават семейния бизнес „Зографов и сие“ през 1991 г., а след като завършва Художествената Академия през 2008 г. синът им Любомир също се включва.

 

Прадядото на Николай (и прапрадядо на Любомир) Божин-Еманоил Стимений Зограф е бил иконописец, живял предимно през XIX и починал през 20-те години на XX в. В рода се разказват истории за него и има защо: негови икони има у нас, в Македония, Гърция, дори и в „Свети Петър“ в сърцето на Рим. Интересът към фините изкуства прескача две поколения, но в един момент съвременните Зографови решават да се разровят по-активно и да потърсят негов портрет. Откриват единствения съществуващ и сега той е окачен в ателието им.

 

„Оттам идва името ни и е важно да знаем историята си. А и ни дава сили, когато знаем, че да творим тече в кръвта ни. Че си идваме с името, така да се каже.“, казва Любомир.

 

Добре, но, все пак, какво точно правят?

 

 

 

 

Изкусно измайсторени – включително и по изисквания на клиента – вълнуващи подаръци от  благородни материали, мед и екзотична дървесина. Чаши и кани, фруктиери и купи, прибори, аксесоари за пури и лули, протоколни подаръци, имитации на Тракийското съкровище, дори и интериорни хрумвания като авторски парапети от 24-каратово злато...

 

Предвид факта, че луксозните произведения на „Зографов и син“ са с много високо качество, любопитно ми е да разбера какво откриват клиентите им в ръчно правените вещи.

 

„Богатите хора купуват подаръци заради емоцията – независимо дали ще я създадат за друг или я търсят за себе си, удоволствието, а не нуждата са движещата сила“.

 

Допълвам думите на Любомир с прозрението, че ролята им е на умножител на удоволствието. Той се съгласява. Размишлявам, че има начин ритуалът ми понякога да отварям хубаво вино след дълъг работен ден да ми носи дори повече удовлетворение. Моментът се удължава, ако чашата ми е такава, че никой друг да не я притежава. Чаша, направена от дългогодишен майстор, с когото сте обсъдили и последния детайл: къде искаш да я съхраняваш, разказал си как изглежда интериорът ти у дома и сте обмислили как да подхожда най-добре на вкуса ти в живота.

 

 

 

 

 

 

 

Любомир ме води с две обиколки. У дома има чаша за ракия, една от първите направени, както и дървена за уиски със златен кант (моделът за уиски се превръща в най-популярните им). Да каже, че са му любими, е недостатъчно. „Това е емоцията, за която говорим през цялото време.“

 

Хората купуват за себе си, за близък човек, за юбилей или сватба, или пък за колега, който празнува, информира ме Тициана и уточнява, че клиентите ги привлича и това, че всеки подарък е различен, уникален и може да се персонализира, надпише или инкрустира. Почти няма невъзможни неща, разбирам аз, докато разглеждам изрядно подреденото ателие.

 

 

 

 

Клиентите най-често са завръщащи се такива. Дори има случай на човек, останал доволен от покупката си, на когото отнело... 20 години преди да ги посети отново за втора поръчка. Комплиментите, за радост, не липсват.

 

Има една интересна случка, която родителите ми избягват да споменават поради някаква скромност, но според мен е хубава, споделя ми Любомир и продължава разказа си, за известно неудобство на майка си, която седи до него:

 

„Навремето, когато синът на Симеон Сакскобургготски, Кубрат, се жени, получава като подарък за сватбата ръчно гравиран сервиз от родителите ми. Пратката достига получателя си и тогава царят праща лично писмо на баща ми с благодарности и снимка, надписана на ръка с неговия почерк.“

 

 

 

 

Случаят е 1993 г., 2 години след началото на семейния бизнес, но тук нещо ме гложди. Как така са пратили подарък на Кубрат Сакскобургготски?! По пощата. На съвсем стандартен адрес, който са намерили. По най-обикновена поща са пратили ръчно правени с изключителна стойност вещи (при това, не само финансова) до човек, когото не познават и за когото се смята, че охраната му би била по-предпазлива. Очевидно, времената се менят.

 

Щом се отваря темата за популярни личности, двете поколения имат разминавания във възприятието, като откритостта е прийом на по-новото. Избягват да споменават известните си клиенти, защото е проява на лош вкус, но няколко случая са познати: покрай фондацията на президента Петър Стоянов (1997-2002) „Център за глобален диалог и сътрудничество“ са връчени статуетки, изработени от „Зографов и син“, на Бил Клинтън, Анджелина Джоли, ген. Уесли Кларк и шампиона по шахмат Анатолий Карпов.

 

 

 

 

 

 

По други поводи творби на българските майстори са били подарявани на Феликс Баумгартнер, на посланици, държавни глави, сред които и Владимир Путин, при това – два пъти.

 

„Най-много се гордея, че печатът ни „Made by Zografov & son” , който слагаме на всяка вещ, излязла от това ателие, седи в дома на тези хора“, казва Любомир.

 

И има за какво да се гордее.

 

 

Статията е написана за списание: PREMIUM Lifestyle

Ние от Зографов и Син сме тук, за да направим избора на подарък лесно и приятно преживяване. Независимо дали търсите идеалния дар за близък човек или за корпоративно събитие, ние разполагаме с богато разнообразие от възможности, които ще впечатлят всякакъв вкус и предпочитания. Ако желаете, ще Ви консултираме и ще Ви помогнем да изберете най-подходящия подарък за Вашия случай.

прочети още

Можете ли да познаете кое е това нещо, което притежават Анджелина Джоли, шахматистът Анатолий Карпов, Клаус Майне от „Скорпиънс”, австрийският парашутист, който скочи от „ръба” на космоса Феликс Баумгартнер, Симеон Сакскобургготски, АлберII и президентите Георги Първанов, Бронислав Коморовски, Нурсултан Назърбаев, Бил Клинтън и Владимир Путин? това са ювелирните изделия на семейната фирма „Зографов и син” – луксозни подаръци, предимно от благородни материали, които разнасят славата на България във всички краища на света.

прочети още

Българската марка е нарицателно за изящни изделия с красота, стил и уникалност Сребърни чаши, съдове от екзотична дървесина, реплики на тракийски съкровища: повече от 30 години луксозните артикули с марката Зографов са най-добрият избор за подаръци, които впечатляват, вдъхновяват и говорят за красота, сила и майсторство.

прочети още

„Коя дървена чаша за уиски да избера? Имате с различна дървесина, цвят и метал – сребро или позлата. Какво бихте ми предложили?“ Предпочитанието на цветовете и дървесината....

прочети още

Чашите за уиски изработени от орехова дървесина имат наситен, тъмен цвят и гладка текстура, която се чувства удобно в ръката. Комбинацията от материали, топлата и естествена красота на ореховото дърво .....

прочети още

Чашите за уиски от череша имат топъл, привлекателен вид и често се използват за специални поводи. Комбинацията със златни или сребърни акценти, допълват естетиката на дървото. Екзотична, с подчертана ......

прочети още

Когато сме щастливи, предпочитаме ярки и светли цветове, може би бялата или синята чаша. Ако сме в настроение за размисъл, клоним към чашата от орехово дърво. Ако имаме успешен ден, червената или черната чаша ни привличат......

прочети още

Уникалният подарък е незабравим дар, той показва на получателя, че наистина мислите за него, че го разбирате и знаете какво има значение за него. Такъв дар отразява връзката ви. Това е обмислен подарък, който идва от сърце и носи радост. Начинът, по който дарявате е пряко свързан с личното Ви отношение към човека.

прочети още

През годините сме изписвали върху месингови табелки много поздравления, лични пожелания или само имена и дати. По-долу Ви показваме различни текстове-примери според повода. Това може да Ви улесни, когато съставяте Вашият текст.

прочети още

Ако желаете, ние можем да се погрижим за Вашите изделия. Обадете ни се и ще възстановим не само сребърния съд, но и ще нанесем допълнително златно покритие. Така, отново ще притежавате Вашата любима чаша или кана в първоначалния ѝ вид.

прочети още

В тази статия Ви разказваме какво символизират различните видове дървета, как се изработват съдовете от дърво и в какъв вид ги получавате от нашето ателие. Така ще Ви е по-лесно да изберете най-подходящите за Вас или за човека, на който искате да ги подарите.

прочети още

Според последните изследвания, направени от американските биолози и епидемиолози, среброто е в състояние да се справи с новите вируси и бактерии, за разлика от повечето известни антибиотици и антисептични средства. Затова не е странно, че сребърната вода се очертава да се превърне в антибактериално чудо.

прочети още

Когато искате да зарадвате свой близък, приятел или колега по случай празника му, направете нещо специално за него. Подарете му нещо оригинално, въздействащо, персонално, луксозно – нещо уникално. Благодарността, която ще видите в очите му, ще Ви направи щастливи.

прочети още

Ние от “Зографов и син” ви предлагаме луксозни подаръци, събрали дух, емоция и сантимент каквито, обещаваме ви, няма да намерите другаде! ИЗБЕРИ ЦЕНЕН ПОДАРЪК Какъв подарък да изберете за 50-та годишнина?

прочети още

Когато ви се налага да правите протоколни подаръци или да търсите оригинален подарък за чужденец, възможно най-добрият избор са репликите на тракийски съкровища

прочети още

Има две много реални причини, заради които трябва да се купуват делови подаръци, едната е да благодарите на някого за работата му през годината. Другата - да си гарантирате, че този човек ще продължи да мисли за вас

прочети още

Рогозенското съкровище е открито случайно през 1986г в с. Рогозен. Селото се намира в Северозападна България, близо до гр. Враца.

прочети още

Великденските обичаи са много почитани сред християните по цял свят. Единият от тях е свързан с яйцето. Не е известно от кога датира тази традиция. Някои казват, че яйцата са се боядисвали и раздавали още в Древен Египет, Персия, Рим, Китай и Гърция.

прочети още

Да създадеш неповторима емоция на най-близкия или да впечатлиш бизнес партньор, желанието да оставиш нещо за децата си, за децата им, дори за хората след стотици години, е незаменимо чувство и силна мотивация.

прочети още

Ако някога посетите музея във Враца, в трезора му ще откриете невероятна гледка: десетки малки съдове, поставени в специални камери, сякаш говорят и разказват своята история. Пищните им детайли искрят в тъмното и можем само да си представяме как са били изработвани от древните майстори.

прочети още

Когато търсите подарък за имен ден, изберете го така, че да отговаря на историята и образа на празнувания светец. Като стил и направа е добре да се насочите към ръчна изработка, дървен материал, благородно покритие. Ако човекът Ви е близък и имате финансова възможност, подберете предмет от масивно сребро, който ще донесе по-голяма емоционална стойност и ще остане във времето като истинско произведение на изкуството.

прочети още

Когато преди 26 години Николай Зографов решава да се посвети на своето фино изкуство, той не предполага, че след години творенията му ще принадлежат на президенти, дипломати, аристократи, артисти и известни личности от цял свят. Талантливите му ръце извайват съвършени композиции от благородни метали и екзотична дървесина, превръщайки предметите в истински произведения на изкуството.

прочети още

Любомир Зографов пред Bulevard.bg - за наследствения занаят да изработваш подаръци за ценители, Светия граал като вдъхновение и умението да впечатлиш дори Бил Клинтън

прочети още

Тoва, което ни прави различни, е че ние създаваме положителни емоции с всеки наш продукт. Поднасяме радост, облечена в усмивка и добра дума.

прочети още