• Начало »
  • Новини »
  • Как изработваме изделията от екзотична дървесина и благороден метал

Как изработваме изделията от екзотична дървесина и благороден метал

Как изработваме изделията от екзотична дървесина и благороден метал

 

 

В тази статия Ви разказваме какво символизират различните видове дървета, как се изработват съдовете от дърво и в какъв вид ги получавате от нашето ателие. Така ще Ви е по-лесно да изберете най-подходящите за Вас или за човека, на когото искате да ги подарите.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

 

  • Символиката на различните видове дървета
  • Как започнахме да правим уникални съдове от дървесина и благороден метал
  • Как се подготвя дървеният материал
  • Как се обработва
  • Как се свързва дървото с метала
  • Крайните продукти
  •  

 

 

Всяко дърво има своя символика и божествено значение

 

Започваме със символиката на дървото, което нашите клиенти харесват най-много. 

 

Орех. За него се носят легенди. Смята се, че в Древна Гърция плодът на ореха е бил храна на боговете. Елините вярвали, че носи щастие и олицетворява плодовитостта. Има поверие, че когато младото семейство консумира редовно орехи, се раждат повече момчета. А според свети Августин орехът е символ на Исус Христос.

 

Череша. Тя символизира любовта и хармонията в семейството. Плодовете ѝ, освен вкусни, са и полезни. В миналото вярвали, че черешите са панацея за много болести. Родината на черешовото дърво е Китай. През I век сл. н. е. римляните нападнали едно азиатско пристанище. Там техният пълководец за първи път видял цъфнала череша. Толкова се  впечатлил от красотата ѝ, че  занесъл една черешова фиданка подарък на своя император.

 

Дъб. Той символизира устойчивостта, добротата и истината. Смята се, че изостря интуицията и връзката на човека с душата му и така му помага да взима правилни решения. В културите на много народи, дъбът символизира майката–земя и затова се смята за свещен.

 

Явор. В българския фолклор символизира мъжката здравина и сила. В старите легенди се разказва, че яворът предпазва от зли сили и природни стихии. Засаждали го на свети места, защото можел да прогони всяко зло. Красиво дърво с бяла дървесина.

 

Венге. Родината му е Западна Африка. Дървесината му изключително ценна. Сърцевината е много плътна и тежка, с необичаен тъмно кафяв цвят на текстурата, с червеникави или жълтеникави нюанси, на фона на които се открояват черни ивици. Обработката му е много трудна, изисква се прецизност и много внимание. 

 

Всички дървета са красиви и всяко има свои духовни предимства, важно е да изберете дървото, което най-много харесвате.

 

Как започнахме да правим уникални съдове от дървесина и благороден метал

 

Случайно или не, запознанството ни с майстори дърворезбари изигра важна роля за нас.

 

 

 

Впечатлени от красотата и формите на техните произведения, решихме да включим  дървесина в изработката на нашите продукти и да я съчетаем с благородни метали. Това беше истинско предизвикателство – да свържем живото дърво, което променя състоянието си според влажността на въздуха, с твърдия и студен метал.

 

Сега ще ви разкажем как го правим.

 

Дървеният материал, с който работим, се доставя със сертификат за качество.  Той гарантира, че се спазва политиката за избягване на търговия с незаконна сеч, дървесина от защитени райони и от места в които се нарушават традиционни и граждански основни права.

 

 

 

Дървесината идва във вид на талпи с различни размери. Те са предварително обработени, изсушени в камери и обезпаразитени. Проверяваме влажността с влагомер на място. Ако е необходимо, материалът се оставя за известно време да съхне допълнително, за да бъде неговата влага в нормите.

 

 

 

След като всичките показатели са в границата на изискванията, започва същинската подготовка за обработването му.

 

Обработване на дървесината

 

Нарязваме талпите на правоъгълници с размер, необходим за изработването на съответното изделие. След това слепваме нарязаните парчета. За да няма напрежение в дървесината, оставяме слепените детайли за два-три дни – да се отпуснат жилите в дървото. Следващият етап е, да ги направим на цилиндри.  След тази обработка отново ги оставяме за няколко дни, за допълнително отпускане и чак тогава ги стругуваме в желаните форми. Процесът е дълъг, но този начин на работа предпазва дървото от бъдещо напукване.

 

 

 

Довършваме дървените детайли, с многобройни ръчни операции.  Повърхността трябва да е гладка и без всякакви неравности.

 

 

 

 

Последните операции са байцване, грундиране и лакиране. Правим ги с материали на водна основа, като от фирмата-производител  издават сертификат за безопасност на продуктите.

 

Свързване на дървесината с метала

 

Докато изчакваме допълнителното съхнене на дървото между отделните операции, подготвяме металните части, към които ще прибавим вече готовите дървени елементи. Металът се обработва по съвсем различен начин от дървото. Напасването на отделните детайли е важен и сложен процес. Много са важни луфтовете, които трябва да оставим между двата материала, за да не се напука или отпусне дървото. Комбинираме екзотичната дървесина със сребро, злато или мед.

 

 

Един от най-трудните модели за изработване в тази категория е дървената кана. Формата ѝ е сложна, правим я от няколко части. Вътрешната част на съда е от мед. След всички обработки, металът се позлатява 24К. Върху него се поставят предварително изработените дървени детайли, които се сглобяват към съдържателя. Медта може да се замени със сребро.

 

 

Вече сглобеното и готово изделие минава на последен оглед преди да бъде положено в луксозна кутия.

 

Когато създавахме моделите от екзотична дървесина и метал, обмисляхме дълго всеки елемент, всяка форма и крива. От значение са височината и диаметъра на чашите, за да може ароматът на питието да се усеща най-добре. Искахме те да изглеждат тежко и стабилно в ръката на притежателя си.

 

 

 

Крайните продукти

 

Ние знаем какви емоции носи разопаковането на подарък, колко важни са всички малки детайли и как те, увеличават и увеличават вълнението от изненадата. Затова всяко наше изделие се поставя в луксозна кутия, в която има още, сертификат с описание на продукта и дипляна с няколко снимки и информация за останалите ни произведения. Когато клиент получи поръчката си в нашето ателие, към кутията прибавяме и  красив подаръчен плик. Вие получавате  продукта готов за подаряване.

 

 

 

 

За да бъде още по-силно въздействието от подаръка, Ви предлагаме луксозна месингова табелка, върху която да изпишем Вашето послание към получателя. Това допълнение в повечето случаи е от голямо значение, защото прави Вашия подарък възможно най-личен.

 

 

 

Нашите произведения не са обикновени предмети. Те будят радост и възхищение у притежателите си. Когато ги създаваме, ние влагаме в тях душата и сърцето си, умението и професионализма на ръцете си. Целта ни е да създадем красива и полезна вещ, която е уникат  и доставя силно въодушевление на Вас и на човека когото ще зарадвате.

 

 

 

 

Вие оставяте неповторим емоционален спомен у хората, на които  подарявате нашите продукти. Те ще запомнят жеста ви.

 

Разгледайте продуктите от тази категория 

Ние от Зографов и Син сме тук, за да направим избора на подарък лесно и приятно преживяване. Независимо дали търсите идеалния дар за близък човек или за корпоративно събитие, ние разполагаме с богато разнообразие от възможности, които ще впечатлят всякакъв вкус и предпочитания. Ако желаете, ще Ви консултираме и ще Ви помогнем да изберете най-подходящия подарък за Вашия случай.

прочети още

Можете ли да познаете кое е това нещо, което притежават Анджелина Джоли, шахматистът Анатолий Карпов, Клаус Майне от „Скорпиънс”, австрийският парашутист, който скочи от „ръба” на космоса Феликс Баумгартнер, Симеон Сакскобургготски, АлберII и президентите Георги Първанов, Бронислав Коморовски, Нурсултан Назърбаев, Бил Клинтън и Владимир Путин? това са ювелирните изделия на семейната фирма „Зографов и син” – луксозни подаръци, предимно от благородни материали, които разнасят славата на България във всички краища на света.

прочети още

Българската марка е нарицателно за изящни изделия с красота, стил и уникалност Сребърни чаши, съдове от екзотична дървесина, реплики на тракийски съкровища: повече от 30 години луксозните артикули с марката Зографов са най-добрият избор за подаръци, които впечатляват, вдъхновяват и говорят за красота, сила и майсторство.

прочети още

„Коя дървена чаша за уиски да избера? Имате с различна дървесина, цвят и метал – сребро или позлата. Какво бихте ми предложили?“ Предпочитанието на цветовете и дървесината....

прочети още

Чашите за уиски изработени от орехова дървесина имат наситен, тъмен цвят и гладка текстура, която се чувства удобно в ръката. Комбинацията от материали, топлата и естествена красота на ореховото дърво .....

прочети още

Чашите за уиски от череша имат топъл, привлекателен вид и често се използват за специални поводи. Комбинацията със златни или сребърни акценти, допълват естетиката на дървото. Екзотична, с подчертана ......

прочети още

Когато сме щастливи, предпочитаме ярки и светли цветове, може би бялата или синята чаша. Ако сме в настроение за размисъл, клоним към чашата от орехово дърво. Ако имаме успешен ден, червената или черната чаша ни привличат......

прочети още

Уникалният подарък е незабравим дар, той показва на получателя, че наистина мислите за него, че го разбирате и знаете какво има значение за него. Такъв дар отразява връзката ви. Това е обмислен подарък, който идва от сърце и носи радост. Начинът, по който дарявате е пряко свързан с личното Ви отношение към човека.

прочети още

През годините сме изписвали върху месингови табелки много поздравления, лични пожелания или само имена и дати. По-долу Ви показваме различни текстове-примери според повода. Това може да Ви улесни, когато съставяте Вашият текст.

прочети още

Ако желаете, ние можем да се погрижим за Вашите изделия. Обадете ни се и ще възстановим не само сребърния съд, но и ще нанесем допълнително златно покритие. Така, отново ще притежавате Вашата любима чаша или кана в първоначалния ѝ вид.

прочети още

Според последните изследвания, направени от американските биолози и епидемиолози, среброто е в състояние да се справи с новите вируси и бактерии, за разлика от повечето известни антибиотици и антисептични средства. Затова не е странно, че сребърната вода се очертава да се превърне в антибактериално чудо.

прочети още

Когато искате да зарадвате свой близък, приятел или колега по случай празника му, направете нещо специално за него. Подарете му нещо оригинално, въздействащо, персонално, луксозно – нещо уникално. Благодарността, която ще видите в очите му, ще Ви направи щастливи.

прочети още

Ние от “Зографов и син” ви предлагаме луксозни подаръци, събрали дух, емоция и сантимент каквито, обещаваме ви, няма да намерите другаде! ИЗБЕРИ ЦЕНЕН ПОДАРЪК Какъв подарък да изберете за 50-та годишнина?

прочети още

Когато ви се налага да правите протоколни подаръци или да търсите оригинален подарък за чужденец, възможно най-добрият избор са репликите на тракийски съкровища

прочети още

Има две много реални причини, заради които трябва да се купуват делови подаръци, едната е да благодарите на някого за работата му през годината. Другата - да си гарантирате, че този човек ще продължи да мисли за вас

прочети още

Рогозенското съкровище е открито случайно през 1986г в с. Рогозен. Селото се намира в Северозападна България, близо до гр. Враца.

прочети още

Великденските обичаи са много почитани сред християните по цял свят. Единият от тях е свързан с яйцето. Не е известно от кога датира тази традиция. Някои казват, че яйцата са се боядисвали и раздавали още в Древен Египет, Персия, Рим, Китай и Гърция.

прочети още

Да създадеш неповторима емоция на най-близкия или да впечатлиш бизнес партньор, желанието да оставиш нещо за децата си, за децата им, дори за хората след стотици години, е незаменимо чувство и силна мотивация.

прочети още

Ако някога посетите музея във Враца, в трезора му ще откриете невероятна гледка: десетки малки съдове, поставени в специални камери, сякаш говорят и разказват своята история. Пищните им детайли искрят в тъмното и можем само да си представяме как са били изработвани от древните майстори.

прочети още

Когато търсите подарък за имен ден, изберете го така, че да отговаря на историята и образа на празнувания светец. Като стил и направа е добре да се насочите към ръчна изработка, дървен материал, благородно покритие. Ако човекът Ви е близък и имате финансова възможност, подберете предмет от масивно сребро, който ще донесе по-голяма емоционална стойност и ще остане във времето като истинско произведение на изкуството.

прочети още

Майсторските изработки на „Зографов и син“ от злато, сребро и екзотична дървесина се предават от поколения от Андреа Пунчева

прочети още

Когато преди 26 години Николай Зографов решава да се посвети на своето фино изкуство, той не предполага, че след години творенията му ще принадлежат на президенти, дипломати, аристократи, артисти и известни личности от цял свят. Талантливите му ръце извайват съвършени композиции от благородни метали и екзотична дървесина, превръщайки предметите в истински произведения на изкуството.

прочети още

Любомир Зографов пред Bulevard.bg - за наследствения занаят да изработваш подаръци за ценители, Светия граал като вдъхновение и умението да впечатлиш дори Бил Клинтън

прочети още

Тoва, което ни прави различни, е че ние създаваме положителни емоции с всеки наш продукт. Поднасяме радост, облечена в усмивка и добра дума.

прочети още