Кратка история на рогозенското съкровище

Кратка история на рогозенското съкровище

Рогозенското съкровище е открито случайно през 1986г в с. Рогозен. Селото се намира в Северозападна България, близо до гр. Враца.

 

След обстойно проучване,  археолозите казват, че то е най-голямото откривано до сега, не само на територията на България, но и в Европа, което го прави най-значимото до този момент.

 

 Откривателите намират 165 предмета с общо тегло над 20кг, изработени от висока проба сребро, като някои от тях имат и допълнително частично позлатяване. Това са предимно фиали и кани, всичките безценни и уникални.

 

                                                                 

 

След многобройни анализи и изследвания, установяват, че тези съдове са произвеждани по различно време. Това е причината да се даде доста широк период от време на тяхното датиране – от края на VI до началото на IV век пр. Хр.

 

По всяка вероятност, съкровището е изработвано от майстори от различни области. Някои от фиалите и каничките са свързани с гръцката митология, други са с опредени тракийски сюжети.

 

                                                                      

 

 Рогозенското съкровище е от съществено значение за нас, българите, най-вече за това, че голяма част от предметите са изработени от траките, населяващи нашите земи. Съдовете смайват с удивителните си форми и  богатата украса.

 

Учените са впечатлени от надписите върху някои от фиалите. От тях те предполагат, че Рогозенското съкровището е принадлежало на цар Котис, който е бил владетел на Одриската държава.

                                                             

 

Целият блясък на оригиналното Рогозенско съкровище можете да видите в Регионалния исторически музей във Враца. Малка част от него е дадена на Архитектурния музей в София.

Великденските обичаи са много почитани сред християните по цял свят. Единият от тях е свързан с яйцето. Не е известно от кога датира тази традиция. Някои казват, че яйцата са се боядисвали и раздавали още в Древен Египет, Персия, Рим, Китай и Гърция.

прочети още

Да създадеш неповторима емоция на най-близкия или да впечатлиш бизнес партньор, желанието да оставиш нещо за децата си, за децата им, дори за хората след стотици години, е незаменимо чувство и силна мотивация.

прочети още

Ако някога посетите музея във Враца, в трезора му ще откриете невероятна гледка: десетки малки съдове, поставени в специални камери, сякаш говорят и разказват своята история. Пищните им детайли искрят в тъмното и можем само да си представяме как са били изработвани от древните майстори.

прочети още

Когато търсите подарък за имен ден, изберете го така, че да отговаря на историята и образа на празнувания светец. Като стил и направа е добре да се насочите към ръчна изработка, дървен материал, благородно покритие. Ако човекът Ви е близък и имате финансова възможност, подберете предмет от масивно сребро, който ще донесе по-голяма емоционална стойност и ще остане във времето като истинско произведение на изкуството.

прочети още

Ние от “Зографов и син” ви предлагаме луксозни подаръци, събрали дух, емоция и сантимент каквито, обещаваме ви, няма да намерите другаде! ИЗБЕРИ ЦЕНЕН ПОДАРЪК Какъв подарък да изберете за 50-та годишнина?

прочети още

Майсторските изработки на „Зографов и син“ от злато, сребро и екзотична дървесина се предават от поколения от Андреа Пунчева

прочети още

Знаете ли, че българските археолози наричат откритието на Рогозенското съкровище “Находката на века”. Една от причините е, че е най-голямото, намирано у нас, дори казват и в Европа.

прочети още

Когато преди 26 години Николай Зографов решава да се посвети на своето фино изкуство, той не предполага, че след години творенията му ще принадлежат на президенти, дипломати, аристократи, артисти и известни личности от цял свят. Талантливите му ръце извайват съвършени композиции от благородни метали и екзотична дървесина, превръщайки предметите в истински произведения на изкуството.

прочети още

Любомир Зографов пред Bulevard.bg - за наследствения занаят да изработваш подаръци за ценители, Светия граал като вдъхновение и умението да впечатлиш дори Бил Клинтън

прочети още

Тoва, което ни прави различни, е че ние създаваме положителни емоции с всеки наш продукт. Поднасяме радост, облечена в усмивка и добра дума.

прочети още
/div>